EPA/Valdrin Xhemaj

Nakon trocifrenog porasta od ponedeljka do utorka, u poslednja 24 sata broj novozaraženih u Austriji pao je na dvocifreni broj od 68.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober saopštio je da je registrovano 68 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih su 42 na teritoriji Gornje Austrije, koja je proteklih dana žarište.

– Situacija se ponovo normalizovala, ali je to broj koji je meni lično i dalje previsok – kazao je on na konferenciji za štampu.

Ukazao je da je istovremeno zabeleženo i ozdravljenje kod 23 Covid pacijenata.

– Sve u svemu vidimo blag porast, što nije nešto što nas raduje”, kazao je Anšober.

Ukazao je da je novi jasan rast novozaraženih posledica velikog žarišta u Gornjoj Austriji, gde se od sutra u više delova te pokrajine preduzimaju mere kao što su zatvaranje škola i obdaništa.

Anšober kaže da se u trećoj fazi borbe protiv koronavirusa, u kojoj se sada Austrija nalazi, računalo sa povećanjem broja novozaraženih.

Međutim, on dodaje da je cilj da se taj rast brzo obuzda kroz hitno utvrđivanje lanca kontakata obolelih.

Popuštanje mera, koje je počelo od 15. aprila, i koje je sprovedeno u deset etapa na svake dve nedelje, prema njegovim rečima nije dovelo do stvaranja klastera i povećanja broja zaraženih.

Sada u trećoj fazi, kaže, cilj mora biti stabilizacija situacija iako je kroz otvaranje granica došlo do većeg protoka ljudi, a time povećanjem rizika.

Anšober ističe da je veliki izazov faza 4 na jesen, kada će ponovo mnoge stvari da se odvijaju u zatvorenom prostoru, što povećava opasnost od zaraze.

Ministar je apelovao na stanovništvo da se pridržava mera predostrožnosti.

– Na osnovu jučerašnjeg iskustva i onoga što se dešava na međunarodnom nivou moramo ponovo svi preuzeti odgovornost”, naglasio je Anšober dodajući da se to tiče pravila higijene, od pranja ruku do ne pružanja ruke prilikom pozdravljanja, ali i držanja distance i nošenje maske, što više nije obaveza izuzev u gradskom prevozu.

– Maska bi trebalo da se nosi svugde gde je malo više ljudi – preporučuje ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here