EPA/Christian Bruna

U Austriji je danas počelo testiranje nastavnika na koronavirus, uoči ponovnog otvaranja osnovnih škola, u ponedeljak, nakon dve nedelje nastave na daljinu.

S tim u vezi je ministar obrazovanja Hajnc Fasman sa suprugom, nastavnicom, obišao jedno mesto za testiranje u mestu Perhtoldsdorf pokraj Beča, gde su se testirali.

– To je samo mala nelagodnost u nosu, ništa više – rekao je Fasman novinarima posle testiranja.

Ukazao je da se ne može proceniti koliko će pedagoga ovaj vikend iskoristiti za testiranje, pošto su se neki već testirali u okviru masovnog testiranja za građane, koje je u Beču, Tirolu i Forarlbergu počelo juče.

Fasman je pozvao sve nastavnike da se testiraju pre povratka u učionice.

Prema proceni Direkcije za obrazovanje, oko 65 odsto pedagoga će se odazvati tom pozivu.

Posebno testirane nastavnika sprovodi se ovog vikenda u pokrajinama Donja Austrija, Burgenland, Štajerska, Koruška, Salcburg i Gornja Austrija, dok se pedagozi u Beču, Tirolu i Forarlbergu testiraju u okviru masovnog testiranja građana.

Besplatnom testu za pedagoge može se odazvati svo osoblje obrazovnih ustanova, od osoblja u vrtićima, do nastanika, zaposlenih u administraciji, održavanju higijene.

Učešće u testiranju je na dobrovoljnoj osnovi, pa nastavnici školi ne moraju da prijave da li će se testirati.

Međutim ako antigentest bude pozitivan od mora biti proveren PCR testom, a u slučaju pozitivnog rezultata nastavnik mora obavestiti upravu škole.

– Uspeh ove akcije je moguć samo ako što više nastavnika u njoj budu učestvovali – poručio je ministar Fasman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here