commons.wikimedia/Johann Jaritz
Glavni grad Koruške Klagenfurt

Povodom 100. godišnjice referenduma o Koruškoj, austrijske pokrajine sa znatnom slovenačkom manjinom, vlada Austrije danas usvaja prvi zakon na slovenačkom jeziku.

Naime, vlada je u oktobru 2020. donela odluku o dotaciju od četiri miliona evra pokrajini Koruškoj, koja predviđa udvostručenje podsticajnih fondova za slovenačku manjinu.

Odgovarajući zakon ući će u istoriju Austrije kao prvi zakon na slovenačkom jeziku.

– Snaga Austrije je njena šarolikost. Zato se posebno radujem što upućujemo pozitivan signal slovenačkoj manjini, time što prvi put usvajamo zakon na nemačkom i slovenačkom. To je važan signal koruškim Slovencima čiji identitet i podsticaj tim zakonom treba da budu pojačani – naglasio je vicekancelar Verner Kogler.

– Pre 100 godina se većina građana u južnom delu Koruške, među njima brojni Slovenci, demokratskim putem odlučila za budućnost u Austriji. Zato smo odlučili da za ovu godišnjicu uputimo poseban gest – naglasila je ministarka za integracije Suzane Rab.

Austrijski parlament usvojiće danas “Savezni zakon o odobravanju dotacija i drugih podsticaja povodom 100. godišnjice referenduma u Koruškoj”.

Zakon na slovenačkom jeziku i njegov prevod biće objavljeni na zvaničnim stranicama vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here