U Austriji radi 400.000 stranaca

0

Može li Austrija bez njih?: Srbi u Beču

 

S obzirom na ove podatke, postavlja se pitanje šta bi se dogodilo kada bi svi strani radnici kao i naturalizovani Austrijanci prve generacije iznenada odlučili da napuste Austriju.

"U tom slučaju bismo morali da smanjimo broj bolničkih kreveta i broj operacija za deset procenata, i imali bi duže periode čekanja", kaže profesor Rajnhard Kepler, načelnik AKH.

Neka odeljenja teško da bi radila jer se domaći personal jednostavno ne može dobiti za određene poslove. Tu pre svega mislim na ginekološka odeljenja i za negovateljstvo, gde gotovo 100 procenata personala nije rođeno u Austriji.

Četvrtina od 2.900 medicinskih sestara i negovatelja potiče iz Indije, Filipina, Afrike, bivše Jugoslavije, kao i iz Nemačke.

Šef AKH Rajnhard Krepler objašnjava da je rad u bolnici emotivno zahtevan i fizički često težak.

"Ovi poslovi zahtevaju posebnu spremnost, što očigledno nije prisutno u željenoj meri", objašnjava on, i dodaje da je teško da se među Austrijancima nađe neko ko bi iz humanitarnih interesa preuzeo tako težak posao.

Krepler je uputio sve reči hvale na zaposlene migrantskog porekla. Udeo stranaca među lekarima je najmanji i iznosi četiri procenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here