EPA/Christian Bruna
Austrijska policija

Na teritoriji Austrije juče je sprovedena policijska akcija u kojoj je uhapšen Dario Đorđević, zvani Dekster, visokopozicionirani član tzv. “kavačkog klana”, bliski prijatelj Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i čovek koji se dovodi u vezu sa organizacijom najmanje tri likvidacije u Beogradu, preneli su beogradski mediji.

U trenutku hapšenja, kod Đorđevića je nađeno i 10 kilograma heroina. “Novosti” navode da je policiji pre izvesnog vremena prijavljen nestanak Đorđevića i da se on našao na spisku sa petnaestak imena mladića o čijoj se sudbini ništa ne zna.

On je, međutim, sada zatečen sa falsifikovanim dokumentima i nema sumnje da je njegov nestanak lažno prijavljen kako bi mogao nesmetano da se kreće i čini krivična dela.

Lociranje i hapšenje Đorđevića sprovedeno je u koordinisanoj akciji na osnovu operativnih informacija pripadnika MUP Srbije i Bezbednosno informativne akcije (BIA).

Kako se sumnja, Mario Đorđević je organizator kriminalne grupe, čiji su neki od članova “pali” pre mesec dana u Beču. Tada su se iza rešetaka našli Aleksa Petrović i još devet osoba. Policija je u toj akciji zaplenila oko 10 kilograma heroina, pet kilograma kokaina, određenu količinu oružja i novca.

Veljko Belivuk je uhapšen u februaru. Osim Belivuka, uhapšen je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković i drugi navodni pripadnici njihovog klana.

Prema nekim operativnim saznanjima, Đorđević je osumnjičen da je za račun kavačke ekipe i svojih saradnika Belivuka i Miljkovića organizovao ubistva Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.

Srpska narko mafija veoma je aktivna u Austriji, a to se vidi iz saopštenja policije. Samo u proteklih mesec dana “palo” je više srpskih državljana zbog narkotika.

Tako su, krajem maja, tri srpska državljanina pala sa dva kilograma kokaina. Jedan srpski državljanin uhapšen je zbog uzgajanja konoplje, a policija je kod njega pronašla i zaplenila 670 biljki. I sredinom meseca uhapšen je jedan srpski državljanin zbog prodaje marihuane, a hapšenje je odvelo čuvare reda do njegove uzgajivačnice indijske konoplje.

Prema izveštaju o kriminalu u Austriji za 2020. godinu, kod krivičnih dela vezanih za narkotike, Srbija se kao zemlja porekla krivičnih prestupnika nalazi na drugom mestu, iza Nemačke i ispred Avganistana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here