EPA/Ronald Wittek

Budući da je Nemačka označila Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom, od 5. septembra na snazi su nova pravila za sve koji iz naše zemlje putuju u tu državu. Ta pravila moraju da poštuju i sve avio-kompanije, pa i srpski nacionalni prevoznik
Er Srbija. Kako je “Vestima” rečeno u Er Srbiji, ova kompanija se pridržava svih pravila.

“Sve avio-kompanije moraju da poštuju pravila koja određuju države u kojima se nalaze destinacije do kojih te kompanije lete. Pravila za ulaz u Nemačku iz Srbije i drugih zemalja tokom pandemije korone donosi i prosleđuje avio-prevoznicima “Paul Ehrlich Institute”. Nemačka ambasada u Beogradu redovno objavljuje izmene u pravilima koje donosi pomenuti institut”, navode iz Er Srbije.

Propisi koji moraju da se poštuju prilikom putovanja avionom u Nemačku su sledeći:

Putnici imunizovani vakcinama bajontek/fajzer, moderna, astrazeneka ili džonson i džonson, mogu iz Srbije da krenu u Nemačku bez obzira koja je svrha putovanja. Kod kombinacije vakcina potrebno je da su ispunjeni uslovi navedeni na veb-sajtu Instituta “Paul Ehrlich”.

Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. sinofarm ili sputnjik) nije moguća.

Putnici koji nisu imunizovani nekom od navedenih vakcina koje Nemačka prihvata, a stariji su od dvanaest godina, dužni su da za putovanja u Nemačku imaju negativan PCR ili antigenski test o prisustvu virusa ili potvrdu o preležanoj bolesti, poručuju iz Er Srbije.

To važi za sve koji putuju iz Srbije u Nemačku, bez obzira na državljanstvo, pa tako i srpske državljane koji imaju stalni boravak u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here