EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA
Zarobljeni ukrajinski vojnici

“Operacija spasavanja čeličane Azovstalj biće gotova tek kada svi branioci Marijupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom”, kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

– I dalje je mnogo ljudi u Azovstalju i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle – rekla je Maliar.

Ona je naglasila da je reč o osetljivoj operaciji i upozorila da bilo kakva naredba može da bude opasna za živote ljudi.

Maliar tvrdi da su pozivi političara u Moskvi da se pojedinci koji su izvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine “najverovatnije upućeni zbog domaće propagande u Rusiji”.

– Pregovori su i dalje u toku i nadamo se pozitivnom rezultatu – poručila je Maliar.

Ona je prethodno rekla da Ukrajina čini “sve moguće i nemoguće” kako bi spasila preostale borce zarobljene u čeličani Azovstalj u Marijupolj.

Maliar je navela da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to “osetljiva informacija”.

Do sada je 264-oro boraca, od kojih su mnogi teško ranjeni, prebačeno u oblasti koje su pod kontrolom proruskih snaga.

“U poslednja 24 sata predalo se 694 ukrajinskih vojnika”

U poslednja 24 sata predalo se 694 ukrajinskih vojnika nacionalnog puka “Azov”, koji su bili skriveni u čeličani “Azovstalj” u Marijupolju, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

– U Marijupolju ekstremisti nacionalističke jedinice Azov i ukrajinski vojnici blokirani u fabrici Azovstalj nastavili su da se predaju. Tokom proteklog dana predalo se 694 militanata, uključujući 29 ranjenih – rekao je Konašenkov.

Precizirao je da se od ponedeljka, 16. maja predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, ranjenih je 80, a 51 vojnik je smešten u bolnicu Novoazovsk u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here