EPA-EFE/Morry Gash / POOL
Džo Bajden

“U okruženju Džozefa Bajdena biće vrlo malo onih koji profesionalno imaju veze sa događajima iz devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije”, kaže direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, dodajući da ne veruje da bi iz nove američke administracije mogao da stigne politički poziv da se Hašim Tači oslobodi optužbi pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Milić ističe da je za Srbiju ključno ko će u novoj američkoj administraciji biti zadužen za Evroaziju, kao i da treba više pratiti rad senatora iz Delavera Krisa Kunsa koji je, kako kaže, potencijalno novi ministar spoljnih poslova SAD.

– Dok ne vidimo arhitekturu višeg ešalona Stejt departmenta, Nacionalnog saveta za bezbednost i Pentagona, ne bi trebalo prerano donositi zaključke o odnosu nove administracije – rekla je Milić na pitanje da li izbor Bajdena može uticati na rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Govoreći o postizbornoj atmosferi u SAD, Milić je kazala da uglavnom Tramp delegitimiše izborne rezultate i da zbog toga skoro 70 odsto republikanaca nema poverenje u legitimnost izbora.

Ona je navela da je američka savezna agencija, koja je bila zadužena za sajber bezbednost tokom izbornog procesa, u četvrtak saopštila da nije bilo nikakvih nereguilarnosti, kao i da su pobedu demokrata u međuvremenu proglasile i države koje imaju republikanske guvernere.

S druge strane, kako je primetila, mnogi republikanci nisu spremni da otpišu Trampa jer, kako kaže, sledi borba za dva senatska mesta u Džordžiji u januaru.

– Od ta dva mesta zavisi balans snaga u američkom Senatu, a od toga zavisi to da li će Bajden moći da postavi svoje ljude na visoke važne funkcije ili će Senat to blokirati – navela je Milić.

Ona ukazuje da u naredna dva meseca problemi mogu nastati na unutrašnjem planu jer, kako kaže, Tramp radi stvari koje se ne rade u tehničkim mandatima, poput najavljenih smena velikog broja visokih zvaničnika u obaveštajnom sektoru.

– Tramp ima logiku da ne može da dokaže izbornu krađu ako siđe s vlasti i potrebne su mu institucije da bi to dokazao. U tom vakumu globalni teroristi, pa čak i zvaničnici privremenih institucija u Prištini ‘love u mutnom’ što može da bude opasno za sve – rekla je Milić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here