commons.wikimedia
Banjaluka

U organizaciji Srpskog narodnog pokreta Izbor je naš u Banja Luci je za oktobar planiran naučni skup o odbrani srpskog identiteta koji bi trebalo da okupi vodeće intelektualce iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

Dane Čanković, predsednik ovog Pokreta ističe da bi ovaj naučni skup trebalo da političkim elitama u Srbiji i Republici Srpskoj ponudi buduću strategiju obnove srpske državnosti vodeći računa o ključnim interesima srpskog naroda.
– Brojne su otvorene teme koje zahtevaju reakciju srpske intelektualne i naučne elite, počev od onosa prema svetinjama, stradanju naroda, ali i istorijskoj ulozi tokom vekova. Otuda je okvirna tema “Srpski identitet i njegova odbrana, ciljevi i način dolaska do njih, i kakav vođa je potreban srpskom narodu” – ističe Čanković.
Prema njegovim rečima novi odnosi u Evropskoj uniji i svetu zahtevaju donošenje strategije koja će biti garant zaštite interesa srpskog naroda.
– Tek po usvajanju takve strategija može se govoriti o regionalnnim ili drugim integracijama. Ta strategija podrazumeva otvaranje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, ali i definisanje srpskog identiteta. U stvaranju i definisanju takve strategije moraju biti uključeni i SPC i SANU – naglašava Čanković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here