Z. Mirković
Vrhunski nastup: Jadranka Jovanović

Manifestacija Dani Srbije i Srpske svečano je otvorena kulturno-umetničkim programom i nastupom renomiranih umetnika iz Srbije i Republike Srpske u prestižnom zdanju salona “Hibner” u centru austrijske prestonice.

Prvo su izvedene himne Srbije, RS i Austrije, a voditeljski par, glumci Željko Erkić i Anica Dobra su na srpskom i nemačkom jeziku ukazali na veze Austrije sa Srbijom i RS i veliki broj Srba koji žive i rade u Austriji. Podsetili su da su u Beču živeli Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Josif Pančić, Laza Kostić, Uroš Predić i Đura Jakšić.

“Obrenovići i Karađorđevići su ovde imali privremeno boravište, negujući dobre odnose sa Habzburškom monarhijom”, istaknuto je u programu u kome su nastupili prvaci opere Narodnog pozorišta Srbije: Jadranka Jovanović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Minja Šukalo i Dejan Maksimović i mecosopran Marija Blagojević.

Odlomak iz baletske predstave “Labudovo jezero” izveli su baletani Narodnog pozorišta Igor Pastor i Tatjana Tatić, a program je upotpunila i Banjalučka filharmonija.

Takođe su nastupili folklori SKC “Stevan Mokranjac” i KUD-a “Branko Radičević” iz Beča i KUD Una iz Novog Grada.

Prikazan je i film o mladima iz dijaspore i njihovoj ljubavi prema otadžbini i jeziku, a bile su izložene i slike Jelene Borovčanin, inspirisane Gustavom Klimtom i otadžbinom.

Dani Srbije i Srpske uz niz privrednih i kulturnih događaja u Beču traju do 30. oktobra. Do tada će gostovati pozorišta iz Beograda i Banjaluke, a biće održano nekoliko koncerata i otvoreno više izložbi.

Manifestaciju je inicirala Zajednica srpskih klubova u Beču, a realizovali su je Ambasada Srbije u Austriji i Predstavništvo Republike Srpske u Beču.

Otvaranju svojevrsne prezentacije Srbije i Srpske prisustvovali su ambasador Srbije Nebojša Rodić, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, ugledni privrednici i predstavnici dijaspore.

U okviru Dana Srbije i Srpske održana je i prezentacija privrednih potencijala Banjaluke i Novog Sada, tokom koje su predstavljene i poslovne aktivnosti kompanija Mtel Austria, Mreža Netvnjork i RNC Solutions.

Aplauzi za Vučića i Dodika

Iako nije bio prisutan, aplauzom je pozdravljen predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

“Predsednik nije večeras sa nama, ali je sa našim Srbima. Ispravljajući greške iz prošlosti politički čini sve da Srbi na Kosovu i Metohiji opstanu i budu nezaobilazan politički faktor u našoj južnoj pokrajini”, istaknuto je u Beču.

Takođe je upućen pozdrav i srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, koji nije mogao da prisustvuje skupu.

“Znamo da će kao neprikosnoveni lider u Republici Srpskoj nastaviti da brani srpske interese i raditi na jačanju bratskih veza srpskog naroda sa obe strane reke Drine”, rečeno je na otvaranju.

Jačanje odnosa matice i dijaspore

Aca Jovanović, pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije kazao da je Srbija zemlja sa velikom dijasporom i da svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nastoji da doprinese približavanju i jačanju odnosa matice i dijaspore.

– Austrija, a posebno Beč su važni za srpsku nauku, kulturu i obrazovanje – istakao je on podsetivši da je u Beču štampan prvi srpsko-nemačko-latinski rečnik.

U ime predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, obratila se Nataša Sjerić koja je istakla obavezu institucija Republike Srpske da i dalje pružaju bezuslovnu podršku izgradnji dobrih i prijateljskih odnosa koji godinama postoje između srpskog i austrijskog naroda, kao i sa srpskim narodom koji živi u Austriji.

Humanitarne akcije

Dani Srbije i Srpske imaju i humanitarni karakter jer će se tokom trajanja programa prikupljati sredstva za akciju “Deca su naša budućnost” za Gimnaziju “Sveti Sava” u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

Srpski centar je na otvaranju imao svoj štand na kome je predstavio svoju humanitarnu akciju nazvanu “Za dečju radost”, čiji je cilj prikupljanje materijalnih sredstava za stipendiranje učenika i studenata na Kosovu i Metohiji. Sva sredstva koja Srpski centar prikuplja u ove svrhe uplaćuju se na namenski račun i uručuju se direktno porodicama na Kosovu i Metohiji u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Svako ko želi da pomogne može to da uradi uplatom na žiro račun: Srpski centar (Serbisches Zentrum) IBAN:AT06 1400 0100 1020 5862, SWIFT code BAWAATWW. Prilikom uplate navesti:STIPENDIJE 2019/2020. Za dečju radost.