Pexels.com

Austrijski parlament mogao bi već iduće nedelje da odluči o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, pošto je okončan period javne analize nacrta zakona. Tim povodom Peter Haker, sekretar za zdravstvo austrijske pokrajine Beč planira da obaveznu vakcinacije od februara proširi i na radno mesto. Haker je rekao da, kada stupi na snagu obavezna vakcinacija, koja je planirana za početak februara, na radnom mestu treba da važi 2G
pravilo, to jest da na posao mogu doći samo vakcinisani ili izlečeni od korone.

Trenutno važi 3G pravilo, tako da nevakcinisani i negativno testirana lica još mogu da dolaze na posao.

Ministar rada Martin Koher, međutim, nije za uvođenje 2G na radnom mestu, jer kaže da bi to za nevakcinisane značilo automatski gubitak posla, a tako i gubitak prava na dobijanje naknade za nezaposlene i socijalne pomoći.

Inače, savezno Ministarstvo zdravlja trenutno analizira sve prispele predloge izmene nacrta zakona, a i vlada će sa opozicionim strankama i pravnicima razmotriti konačnu verziju. Kancelar Karl Nehamer i ministar zdravlja Volfgang Mikštajn su ranije najavili da neće biti većih promena, niti odlaganja. Ako sve bude teklo po planu zakon bi se već iduće nedelje mogao naći pred poslanicima.

Tokom javne rasprave podneto je čak 108.325 predloga za izmenu nacrta zakona. Mnoge institucije i eksperti predali su predloge i zabrinutost u usklađenost sa Ustavom.

U ponedeljak će, kako je najavljeno, biti razmotrena finalna verzija zakon, a krajem nedelje, na redovnom zasedanju parlamenta, zakon bi mogao biti usvojen.

Pošto i drugi dom parlamenta, na sednici od 3. februara, da zeleno svetlo zakonu, obavezna vakcinacija mogla bi početi da se primenjuje.

Kazne i do 3.600 evra

U međuvremenu dok zakon ne bude usvojen treba rešiti tehničke detalje sprovođenja obavezne vakcinacije, način kontrole i kazne. Za sada je predviđeno da kazne iznose do 600 evra, ako nevakcinisano lice pristane na kaznu, a ukoliko odbija plaćanje ili uloži žalbu kazna bi mogla da iznosi i do 3.600 evra.