Vesti online
Protesti u Beču

Protesti protiv korona mera održani su danas posle podne u Beču, uz učešće, prema policijskim podacima, oko 40.000 ljudi.

Oko 1.200 policajaca obezbeđivalo je više protestnih skupova, a pre svega da ne dođe do susreta povorke protiv epidemioloških mera i oko 1.500 učesnika demonstracija protiv neonacista.

Levičari su protestovali pod motom “Stavite zaštitne maske – protiv nacista, države i kapitala”, a na drugoj strani bili su desničarski „Identitaristi“, okupljeni oko protivnika korona mera Martina Selnera sa transparentima „Nas nikada nećete dobiti“ i „Mi smo narod“.

Policija je napravila kordon kako bi odvojila dve grupe, ali su učesnici privremeno uspeli da ga probiju.

Tokom demonstracija došlo je do više sukoba sa policijom, koja je bila prinuđena da primeni biber sprej, jer su demonstranti bacali pirotehnička sredstva i druge predmete na njih.

Dok su levičari okončali svoj skup nakon protestne šetnje, desničari su se “utopili” u glavne demonstracije na trgu Heldenplac, na koje je pozvala Slobodarska partija Austrije (FPO).

Glavna kritika učesnika protesta bila je usmerena protiv planirane obavezne vakcinacije.

Nosili su transparente “Vakcinacija je genocid” i “Nevakcinisan = prirodan i zdrav”.

U više navrata su se manje i veće grupe, tokom šetnje odvajale, da bi se kasnije ponovo spajale, što je otežalo rad policije.

Među učesnicima bilo je i mnogo porodica sa decom, koje su protestovale protiv vakcinacije dece.

Takođe bilo je vernika sa transparentima „Isus štiti našu decu, ne vakcina“.

Kao i tokom ranijih protestnih okupljanja, i ovaj put učestvovali su građani raznih uverenja, ali sa jedinstvenim stavom da se ne treba vakcinisati i da korona nije opasnija od gripa, pa da zato nisu potrebne ni stroge epidemiološke mere.

Policija je tokom skupa kažnjavala kršenje obaveze nošenja maski, a zbog pružanja otpora privela je više osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here