Z. Mirković
Dogovor o privrednoj saradnji: Učesnici sastanka u Simeringu

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, narodni poslanik i predsednik Srpsko-austrijske grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini Srbije razgovarao je u Beču sa Paulom Štadlerom, predsednikom 11. opštine.

Razmena poklona: Štadler i Marković

Sastanak je održan na inicijativu Nemanje Damnjanovića, poslanika u bečkom parlamentu i Ilije Tufegdžića, potpredsednika slobodarske frakcije u Privrednoj komori. Sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije Nebojša Rodić, poslanik Maksimilian Kraus i Ružica Damnjanović, izaslanica za integraciju Slobodarske partije Austrije (FPOe) .

Glavne teme razgovora Markovića sa austrijskim domaćinima bile su srpska zajednica u Austriji i privredna saradnja.

Štadler je gostima iz Srbije ukazao da u 11. opštini posluju brojne firme čiji su vlasnici građani srpskog porekla.

– Od 105.000 stanovnika opštine Simering 4.513 su Srbi, koji su odlično integrisani – istakao je Štadler i naglasio da će rado posetiti Jagodinu sa privrednom delegacijom i saopštio da će iduće nedelje boraviti u Beogradu.

Marković je zahvalio FPOe na velikom prijateljstvu i podršci, ukazujući da se Srbija nalazi na putu stabilnog razvoja.

Damnjanović je istakao zadovoljstvo što je prvi put visoka delegacija iz Srbije primljena u 11. bečkoj opštini.

– Kao što sam uvek govorio moj glavni politički zadatak i moralna obaveza su da svoje dve domovine Austriju i Srbiju što više približim, da na najbolji mogući način predstavljam Srbiju u kojoj sam rođen i Austriju u kojoj živim – kazao je on.

Damnjanović je naglasio da ova poseta pokazuje još jednom da su FPOe i on uvek dostupni narodu, za razliku od političke konkurencije koja se samo pred izbore seti srpskog naroda, kao potencijalnog glasačkog tela.

Kraus je kazao da u Beču oko 100.000 Srba ima pravo glasa, to jest ima austrijsko državljanstvo.

Tufegdžić je ukazao da u Austriji radi veliki broj srpskih privrednika, koji mogu značajno svojim znanjem da doprinesu razvoju otadžbine.

Naglasio je da je on, kao funkcioner slobodarske frakcije u Privrednoj komori, uvek spreman da bude glas srpskih preduzetnika.

Važna su dela, a ne reči

– Uskoro će se desiti još jedan veliki događaj koji će još više približiti Beograd i Beč, Srbiju i Austriju. Nisu važne reči i prazna obećanja političara, ono što ostaje i što narod nagrađuje su dela jednog političara. Ko zna, možda se desi i čudo na sledećim bečkim izborima. Na biračima je kome će dati poverenje i samo oni najbolje mogu proceniti ko ih na najbolji način može predstavljati – istakao je Damnjanović.