U Briselu još bez dogovora o imenovanjima

Vestionline, Tanjug
0
Tanjug/AP

Samit EU lidera na kome bi trebalo da se razgovara o imenovanju čelnika EU institucija počeo je sa skoro tri sata kašnjenja.

EU lideri su prethodno obavljali međuosbne konsulatcije, a najvažnije su vođene između predsednika Evropskog saveta Donlada Tuska i predstavnika Evropske narodne partije.

Da dogovor o kandidatima za čelne pozicije EU institucija neće biti lako i brzo postignut pokazao je i sam početak večerašnjeg “ključnog” EU samita koji je kasnio čitava tri sata.

Iako su neki od lidera, na čelu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom izrazili optimizam u “brzi i konstruktivan” ishod razgovora, stvari su se pokazale kao “komplikovane i vremenski zahtevene” upravo kako ih je opisala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Posle prvobitnih spekulacija da su se EU lideri na nastanku G20 u Osaki već dogovorili o imenovanju socijaliste Fransa Timermansa za novog predsednika Evropske komisije, predstavnici konzeravtivaca, tj. Evropske narodne partije, odbili su da podrže taj predlog.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je u ime Evropske narodne partije poručio da je za njih “nemoguće da podrže izbor socijaliste”.

Izboru Timermansa se otvoreno protive i predstavnici Višegradske grupe ( Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), ali i zvanični Rim.

Pored izbora za predsednika Evropskoe komisije, EU bira i novog predsednika Evropskog saveta, šefa diplomatije EU i predsednika Evropske centralne banke.

Osim političkog “paket kandidata” za vodeće EU funkcije mora da obezbedi i geografski i rodni balans između zemalja članica.

Prema nekim najavama, večerašnji sastanka bi mogao biti nastavljen i u ponedeljak, ali i odložen na dve nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here