U Britaniji prostitucija i droga ulazi u BDP

0

I prostitutke doprinose BDP-u (Foto: Ilustracija)
 

Uračunavanje nelegalnih delatnosti neće značajno doprineti britanskom BDP, a statistička služba navodi da prostituciju i droge treba uračunati kako bi se dobili uporedivi podaci širom Evropske unije pošto su one legalne u pojedinim zemljama članicama.

 

Uračunavanja prostitucije u BDP možda i neće biti jednostavan zadatak, pošto će morati da se uzmu u obzir vrednosti stvari poput najama bordela, prodaje kondoma, kao i šminka i odeća seksualnih radnica i radnika.

 

Kad je reč o drogama, britanska statistička služba će ispitati proizvodnju i prodaju kreka, kokaina, heroina, marihuane, ekstazija i amfetamina. Uzgajanje biljaka iz kojih se dobija droga biće klasifikovana kao "proizvodnja", kupovina kao "trošak", a prodaja kao "prihod".

 

Trenutno se u Velikoj Britaniji od ilegalnih aktivnosti uključenih u BDP računaju samo krijumčarenje alkohola i duvana. Britanska Kancelarija za nacionalnu statistuku saopštila je da će nove procene dodati oko 10 milijardi funti (12,3 milijardi evra) na nivo BDP-a iz 2009. To je ipak mali deo britanskog BDP-a koji sada
iznosi oko 1.500 milijardi funti.

 

Ta služba navodi da su neke od tih delatnosti legalne u nekim zemljama EU, a da sve članice treba da koriste iste standarde pošto se oni koriste za procenu doprinosa budžetu Unije pojedinih članica.

 

Šef te statističke službe Džo Grajs rekao je da se statistika razvija zajedno s privredom kako bi adekvatno mogla da je meri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here