youtube/printscreen
Opština Bujanovac

“Sednica Skupštine opštine Bujanovac sa predlogom imenovanja Genta Cakaja, ministra spoljnih poslova Albanije, za počasnog građanina i smenom jedina dva direktora iz srpske zajednice u trenutku kada su svi državni kapaciteti usmereni na očuvanje zdravlja ljudi, loša je poruka vladajuće strukture u toj opštini”, rekao je predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

– Smena direktora je odluka koja nas vraća unazad. Ovakav potez može se protumačiti kao provokacija. Takve odluke ne doprinose boljitku i zajedništvu ljudi na tom prostoru. Kao što svi znamo Bujanovac je multietnička sredina. Verujem da Srbi i Albanci mogu kao i do sada da žive zajedno u rešavanju probleme skupa, a nadam se da će u konkretnom slučaju provladati razum u višenacionalnoj sredini. Upućujem poruku da je tolerancija i strpljvost ne samo obaveza jedne strane u ovom slučaju države već svaki građanin ove zemlje ima svoja prava i obaveze, a politički lideri i odgovornost – ukazao je Stanković.

Kako je navedeno u saopštenju, kada je u pitanju odluka o proglašenju počasnog građanina Genta Cakaja, zakon je tu jasan.

– Proglašenje je definisano Zakonom o lokalnom samoupravi. U članu 93 pomenutog zakona stoji da lokalna samouprava može da odlučuje o dodeljivanju zvanja “počasni građanin” osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave – istaknuto je u saopštenju Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

– Mi ćemo i dalje raditi na tome da svim građanima koji žive u tri opštine omogućimo dobre uslove za život i rad uz poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije – rekao je Stanković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here