K. Marković
Sećanje na svetiteljku: Vernici na službi

Srpska pravoslavna crkva i vernici u Australiji u nedelju su se podsetili na život svetiteljke sa naših prostora – Svete Angeline.

Kolo srpskih sestara Prepodobna mati Angelina iz Crkve Sveti kralj Stefan Dečanski u melburnškom Karum Daunsu, koje je izabralo Majku Angelinu kao svoju zaštitnicu, obeležilo je prošle nedelje i svoju slavu.

U ispunjenom hramu svetu liturgiju služio je lokalni paroh, prota Bojan Vlajić, uz sasluženje protojereja-stavrofora Čedomira Videkanića.

U besedi se čulo da se Angelina 1460. godine udala za slepog Stefana Brankovića, izgnanog srpskog despota, sa kojim je podelila sve nevolje koje su ga snašle u kasnijem životu, kako u Srbiji, tako i u Albaniji i Italiji. Sa njim je imala dva sina, Maksima i Jovana i ćerku Maru, koje je vaspitavala u hrišćanskom duhu. Nakon muževljeve smrti se zamonašila i krenula je da se bavi milosrdnim delima, zbog čega ju je narod prozvao Majka Angelina.

Domaćinstvo

Domaćica ovogodišnje slave bila je gospođa Emilija Pantelić, a lepe dužnosti za narednu godinu prihvatila se protinica Marija Vlajić.