Mitropolija australijsko-novozelandska
Vernici su ispunili manastirski hram za vreme svete liturgije

Manastir Svetog Save Novi Kalenić u Holu, kod Kanbere, okupio je na Savindan 27. januara, kao i sledeća dva dana, veliki broj vernika i gostiju iz raznih mesta Australije na tradicionalnom Svetosavskom omladinskom festivalu.

Folkloraši iz Dapta

Festival je otvorio episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je tom prilikom istakao značaj i ulogu manastira za duhovno dobro i opstanak našeg naroda u Australiji i Novom Zelandu.

Najmlađi oduševili goste

Biranim rečima okupljenima se zatim obratio ambasador Republike Srbije u Kanberi Rade Stefanović, nakon čeka je započeo zvanični program Svetosavske proslave.

Folkloraši iz Blektauna

Domaćin 42. po redu festivala bila je Crkvena opština Svetog velikomučenika Georgija iz Kabramate, na čelu sa protom Đurom Đurđevićem.

Kabramatski majstori za roštilj

Organizatori zaslužuju sve pohvale, kao i vredno osoblje koje je neumorno radilo tokom festivala, kako bi sve proteklo u najboljem redu i na nivou.

Kabramatski majstori za roštilj

Imajući u vidu da se radi o omladinskom festivalu, naravno da su i ove godine u centru pažnje bili upravo mladi i deca, pogotovo folklorni ansambli raznih uzrasta koji su oduševili publiku.

Nedeljno pričešće najmlađih

Prvog dana festivala, u subotu 28. januara, publici su se predstavili folklorci sidnejske Lazarice, crkve Svetog Save u Fareru i Srpskog centra Bonirig, a dan kasnije nastupile su grupe iz crkve Svetog Nikole iz Blektauna, crkve Svetog Jovana Krstitelja iz Dapta i KUD Izvor iz Liverpula.

KUD Izvor – Liverpul

Posle liturgije u hramu i podele prigodnih nagrada folklorcima u vidu ikona, prota Đuro se u ime organizatora zahvalio svima koji su tokom tri dana posetili manastir i uveličali proslavu.

Ambasador Rade Stefanović je prisustvovao liturgiji

– Hvala svima koji su došli da zajednički proslavimo našeg svetitelja i prosvetitelja Svetog Savu. Čestitam svim folklornim društvima i njihovim članovima na uspešnom nastupu, kao i radnom osobju koje je uspešno obavilo težak posao oko organizacije festivala, obezbedilo hranu i piće, i doprinelo stvaranju prijatne atmosfere. Očekujemo vas u velikom broju i iduće godine na ovom istom mestu, važnom za pravoslavni srpski rod širom Australije – kazao je starešina kabramatske crkve.

Prota Đuro Đurđević pozdravlja goste

Posle nastupa folkloraša u crkvenoj sali, usledilo je narodno veselje ispod šatora, a o dobrom štimungu brinuli su interpretatori narodnog melosa Radmila Misić i Marinko Miletić, uz pratnju Slavčeta Dinića na klavijaturi.

Marinko, Slavče i Radmila na visini zadatka

Program je profesionalno vodila Tanja Zupković iz Srpskog centra u Bonirigu.

Vladika je uručio gramate i priznanja

Bez obzira na to što su u prva dva dana ovde vladale velike vrućine, a u nedelju padala kiša, slavlje je bilo na visini i svi posetioci su poneli lepe i nezaboravne uspomene, uz želju da se ponovo okupe u još većem broju naredne godine.

Prota Đuro i Zoran Šaponja

Ikone umesto pehara

Postala je tradicija da se po završetku festivala svim učesnicima kulturno-umetničkog programa dodeljuju prigodni trofeji.

Narodno veselje

Međutim, ove godine njima su pored aplauza publike, po prvi put kao poklon pripale ikone svetaca njihovih crkava i klubova, što su svi primili sa oduševljenjem.

KUD Izvor iz Liverpula je nagrađen ikonom Svetog Save, a iz ruku prote Đure preuzeo je vođa puta i sponzor društva Zoran Šaponja.

Projekcija filma o Svetom Nektariju Eginskom

Prikazan film “Čovek Božiji“

Uoči saborne proslave Svetog Save u manastiru Novi Kalenić, u petak 27. januara, prikazan je film “Čovek Božiji“, režiserke Jelene Popović, koji govori o životu Svetog Nektarija Eginskog.

Projekciji filma su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan, Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije Rade Stefanović, sveštenstvo Mitropolije, monaštvo manastira, kao i vernici iz Kanbere i drugih mesta koji su došli na proslavu Savindana.

Deo folkloraša sa protom Đurom i voditeljkom programa Tanjom Zupković

Dodeljena priznanja i gramate

U subotu je svetu arhijerejsku liturgiju u manastirskom hramu služio episkop Siluan, uz sasluženje sveštenstva sidnejskog namesništva.

Posle molitve, vladika je blagoslovio slavske darove, pripremljene u čast Svetog Save, a zatim je služen pomen na grobu vladike Petra (Bankerovića).

Na kraju liturgije, episkop se obratio vernicima nadahnutom besedom, govoreći o liku i delu Svetog Save, ističući važnost sabornosti, jedinstva i sloge srpskog naroda.

Episkop je zatim podelio gramate i zahvalnice brojnim vernicima za njihov trud, ljubav i podršku oko obnove manastira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here