U čast srpskih iseljenika

0

 

Svečanost je počela još u četvrtak kada su predstavnici Tesline naučne fondacije predali gradu Rajhamenu u Nju Džerziju bistu Nikole Tesle koja će ubuduće stajati na železničkoj stanici. Dogovor o tome napravljen je još u martu između Nikole Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije i Sama Masona takođe iz Fondacije i Samsona D. Steinmena, gradonačelnika Rahveja u Nju Džerziju. Taj događaj, odakle je Tesla skoro proteran, nazvan je Povratak Tesle u Rajhamen i predstavlja važan istorijski momenat.

Sutradan, u petak u Frenklin institutu Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, otkrila je bistu Nikole Tesle – poklon Tesline naučne fondacije i rad banjalučkog umetnika Bojana Mikulića. Ta bista stajaće trajno u ovoj zgradi čime je Filadelfija pokazala koliko vrednuje Srbiju, srpske naučnike i znamenite ljude iz naše zemlje. Pored predsednice Vlade Republike Srpske, skupu je prisustvovala i Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu, Mirjana Živković, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Dejvid Oh, predstavnik grada Filadelfije i mnogi drugi.
 

Teslini patenti

Ovaj grad važan je zato što je Tesla u aprilu 1887. godine, posle razlaza sa Tomasom Edisonom, baš ovde u Irving ulici osnovao kompaniju ‘Tesla Electric Light and Manufacturing’. Planirao je da prodaje i licencira svoje patente i inovacije. Tada je izumeo luk lampu visoke efikasnosti. Kompanija je zaradila novac, ali je većina njegovog stečenog kapitala otišla investitorima. Na kraju, baš se oni nisu složili sa Teslom o njegovom planu za motor na naizmeničnu struju i oslobodili ga dužnosti u kompaniji.

U toku proslave prikazan je film o Đorđu Šagiću reditelja Miodraga Kolarića. Projekciji su prisustvovali i Šagićevi potomci koji žive u Americi i za koje je prikazivanje filma bilo veoma emotivno. Film koji je u Filadelfiji doživeo svetsku premijeru biće prikazan na jesen u Srbiji, a naša publika moći će da vidi detalje o životu ove istorijske ličnosti i shvati koliki je značaj njegovog dolaska u Ameriku.
Kasno popodne u subotu počeo je koncert na kome su nastupili operska diva Jadranka Jovanović i maestro na klaviru Nikola Rackov. Oni su izazvali oduševljenje publike, a prisutni su uživali i u muzici džez pijaniste Vladana Mijatovića i Vest Filadelfija orkestra.

Organizatori kažu da imaju ideju da ova proslava bude tradicionalna i da svaki put bude u nekom drugom gradu, tamo gde su znameniti Srbi ostavili trag u američkoj istoriji, kao Đorđe Šagić i Nikola Tesla. I dok oni ovih dana primaju čestitke sa svih strana i sumiraju utiske o proteklom događaju, pomenimo da je u organizaciji svečanosti učestvovalo više od 40 volontera koji su doprineli da događaj bude dobro organizovan i da se sakupi što više novca za humanitarne akcije i pomoć Srbiji i Republici Srpskoj.

 

Povelje

Svim zaslužnim učesnicima Vidovdana, obeležavanja 200 godina od dolaska prvog Srbina u Ameriku, Teslina naučna fondacija uručila je povelje ‘Teslin narod’. Osim povelja za zaslužan rad, na svečanosti su takođe dodeljene nagrade ‘Reč iz rasejanja 2014’ najboljim piscima i pesnicima koji su učestvovali na književnom konkursu povodom svečanosti. Njihovi radovi ušli su u istoimeni Zbornik objavljen povodom proslave ‘200 godina od dolaska prvog Srbina u Ameriku’.

 

Dokumentarni film i monografija

U toku svečanosti filmski reditelj Željko Mirković, poznat po filmu ‘Drugi susret’ snimao je materijal za svoj naredni dokumentarni film. U septembru se nastavlja snimanje filma o značajnim Srbima u Americi. Takođe Teslina naučna fondacija sprema monografiju u kojoj treba da se nađe 200 najznačajnijih Srba.

Svečano i humanitarno

Zbog nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, organizatori svečanosti odlučili su da svečanost bude humanitarna kako bi se pomoglo poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj. Tim povodom organizovana je aukcija vrednih predmeta u kojoj su učestvovali državni zvaničnici Srbije i Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske. Aukciju je organizovala Zvezdana Stojanović i njena humanitarna organizacija Ras International. U organizaciji su takođe učestvovala i organizacija Serbian national federation iz Pitsburga i Miloš Rastović koji su pomogli u organizaciji proslave.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here