B. D. J.
Snežana Janković, ambasadorka

Na čuvenom Univerzitetu, starom preko 500 godina “Martin Luter” u Haleu, otvorena je izložba “Putešestvije po Srednjoj Nemačkoj” , posvećena Vuku Stefanoviću Karadžiću, a naš slavni prosvetitelj Dositej Obradović dobio je bistu kao trajnu znamenitost.

Time se obeležavaju dva izuzetno značajna jubileja u srpsko – nemačkim odnosima, a to su 240 godina od boravka prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete Dositeja Obradovića na ovom univerzitetu i 200 godina od dolaska reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića u Nemačku.

Zgrada “Martin Luter”

Značaj srpske književnosti

Izložba je nastala u saradnji Univerziteta u Haleu, Ambasade Srbije u Berlinu, Vukove zadužbine i Muzeja Vuka i Dositeja, a oko izrade biste, kao poklona, angažovala se Srpska akademija nauka i umetnosti i u pitanju je kopija dela Petra Ubavkića iz 1883. čiji original krasi zgradu SANU u Beogradu.

U ČAST VELIKANA: Bista Dositeja

Obraćajući se prisutnima, ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković kazala je “da nas Dositejev i Vukov boravak u Nemačkoj i saradnja sa znamenitim Nemcima, Geteom, Šilerom, braćom Grim, Rankeom, Herderom i drugima, inspirišu i danas, dva veka kasnije, i podstiču da sa još većom energijom i entuzijazmom radimo na zbližavanju naših naroda, kao i na jačanju kulturno – prosvetne saradnje između Srbije i Nemačke”.

Istakavši centralni značaj Vuka i Dositeja za celokupnu srpsku kulturu i istoriju, kao i za afirmaciju srpske, ali i južnoslovenske književnosti u Evropi i svetu, ona je ukazala da nas ove dve ličnosti povezuju kroz vekove i podsećaju da naši bilateralni odnosi sa Nemačkom, koji su kroz istoriju često stavljani pred teške izazove, sadrže i ovakvo bogatstvo kontakata, međusobnog razumevanja i želje za boljim upoznavanjem dvaju naroda i kultura.

Ona je zahvalila svim srpskim i nemačkim institucijama na izuzetnoj saradnji, čiji je rezultat današnji jedinstven događaj, kojim u Nemačkoj slavimo dvojicu velikana srpske kulture.

Brojni gosti

Prisutnima su se ispred Univerziteta u Haleu obratili rektorka Univerziteta prof. dr Klaudija Beker, kao i autori izložbe profesorka slavistike dr Katrin Šlund i prof. Dirk Šal, direktor Centralne kustodije i Univerzitetskog arhiva.

Oni su naglasili da je Univerzitet oduvek bio mesto okupljanja studenata iz raznih zemalja, te da im je čast što može da se podiči i činjenicom da su na njemu boravile i ovakve značajne ličnosti srpske kulture.

Uručujući bistu Dositeja Obradovića u ime SANU, potpredsednik Akademije Miodrag Marković govorio je o značaju Dositeja Obradovića za razvoj naučne misli i visokog školstva u Srbiji, kao i o percepciji njegovog dela među naučnicima u Nemačkoj.

PREPUNA SALA: Brojni gosti

Stručna predavanja su održali prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Skupštine Vukove zadužbine i autor izložbe “Vuk i Nemci” (koja se trenutno prikazuje na Univerzitetu “Fridrih Šiler” u Jeni), kao i prof. dr Angela Rihter, profesorka u penziji Univerziteta u Haleu, koja je govorila na temu “Vuk Karadžić u Nemačkoj: individualna mobilnost i rani oblici (inter) kulturne razmene”.

Posebnu vrednost ovoj izložbi daje činjenica da su arhivska dokumenta, fotografije, zapise i druga izložena artefakta ustupile brojne nemačke naučne i kulturne institucije, iz Jene, Lajpciga, Kasela, Vajmara, Getingena i drugih gradova.

Među mnogobrojnim posetiocima, ovom izuzetnom događaju su prisustvovali zvaničnici grada Halea, profesori i studenti slavistike Univerziteta “Martin Luter” u Haleu, predstavnici šire akademske i naučne zajednice, predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija iz Halea, kao i predstavnici srpske dijaspore iz ovog grada i pokrajina Saksonija Anhalt i Saksonija.

Izložba o Vuku do 9. jula

Izložba “Vuk Stefanović Karadžić – Putešestvije po Srednjoj Nemačkoj” prikazivaće se na Univerzitetu “Martin Luter” u Haleu do 9. jula. U susret svečanom otvaranju izložbe, Univerzitet u Haleu je na predlog naše Ambasade Srbije upisao ime Dositeja Obradovića u stalnu izložbenu postavku Univerziteta, svrstavajući ga tako među najznačajnije alumniste, od osnivanja Univerziteta do danas.

Srpska dijaspora

Nakon otkrivanja biste i otvaranja izložbe, priređen je koktel, gde je retku priliku da se okupi imao i uži krug Srpske dijaspore iz Halea. Među njima, našao se i Beograđanin Svetozar – Riki Živković, koji već 35 godina živi u Haleu.

– Ovo je prvi put da nam se ovde ovako nešto dešava. Znam kuću u kojoj je nekada živeo Vuk Karadžić, na njoj je neko vreme stajala mesingana tabla, ali ju je kasnije neko skinuo. Često sam tu prolazio da uvek ponovo pogledam tu kuću, podsetim se na svoj zavičaj i evropski značaj naših velikana – kazao je Svetozar za “Vesti”.