Gastritis je termin koji označava upalu želuca i obično je izazvan infektivnim organizmima kao što su bakterije, virusi i paraziti.

Drugi faktori koji mogu da izazovu gastitis su povrede, alergija na hranu, alkohol i česte upotrebe lekova. Gastritis može biti akutni odnosno da se desi jednom, ili hronični, koji se javlja povremeno.

Iako ne postoji dijeta koja može da izleči gastritis, postoji mnogo različitih dijeta koje mogu ublažiti simptome gastritisa i da olakša muke pacijentima.

Simptomi

Ozbiljnost gastritisa može da varira od blage do teške. Dakle, simptomi gastritisa mogu da variraju od osobe do osobe. Simptomi gastritisa su mučnina, povraćanje, proliv, glavobolja, drhtavica, povišena telesna temperatura, bol u stomaku, grčevi, umor, gubitak apetita, osećaj punoće u gornjem delu stomaka posle jela.

Gastritis dijeta

Ovaj režim ishrane ima četiri faze i stavlja akcenat na hranu koja je lako svarljiva. Trebalo bi da jedete hranu koju može da podnese stomak i pijete odgovarajuće tečnosti da se ne dehidrira i da se spreči gubitak težine i hranljivih materija iz tela.

Ako imate mučninu, proliv, gubitak apetita, bolje je da jedete manje obroke češće umesto tri velika obroka tokom dana. Pokušajte da jedete redovno u istim vremenskim intervalima tokom dana, a izbegavajte namirnice koje izazivaju neprijatnost.

Korak 1

Tokom prvih 24-36 sati akutnog napada gastritisa, treba da uzimate i samo tečnost. U početku neka to bude bistra tečnost – počnite sa malim gutljajima vode, a možete i da samo držite kockicu leda u ustima (ako vam ne smeta zbog zuba) i da je polako otapate.

U obzir dolazi i voda sa malo rastvorenog đumbira, razređen sok od jabuke, retka supa, čaj bez kofeina.

Izbegavajte: sokove citrusa, alkohol, kafu. Često unosite tečnost, ali pomalo, tako da popijete najmanje 2 do 3 litre dnevno.

Korak 2

Kad prođu prvi simptomi – jaka mučnina, povraćanje i proliv, počnite sa gustim tečnostima – sok od povrća, pirinčana voda, ali i voda u kojj se kuvala pšenica. Voće bez previše kiseline možete da ispasirate i razblažite vodom pa da polako pijete – na primer, bananu. Trebalo bi da izbegavate mlečne proizvode, jer oni mogu da izazovu mučninu, povraćanje, dijareju i nelagodnost u stomaku.

Korak 3

Kada se želudac navikne na sve tečnosti, onda možete početi da jedete meku hranu kao što su testenina, kuvani pirinač, obareni pirinač bez masnože, krompir pire, kuvani krompir, žitarice, kuvani kukuruz, pečeni hleb u tosteru bez putera ili margarina, keks, krekeri, kuvano povrće, kuvano ili konzervirano voće, prerađeni mlečni proizvodi kao što su jogurt, švapski sir, maslac, pečena ili kuvana riba i živina bez kože i masti.

Korak 4

Kada simptomi prestanu, ne prekidajte odmah s lakom hranom. Proces vraćanja punog režima normalne ishrane može potrajati nekoliko dana dok se telo prilagodi. U početku, možda ćete morati da izbegavati određene namirnice koje iritiraju želudac. To su: začinjena, masna hrana, alkohol, orasi, semenke, sirovo povrće, voće neoljušteno, ljuta paprika, čili u prahu, kofein, paradajz, cimet, karanfilić, beli luk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here