Milorad Dodik

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, dao je ekskluzivni intervju za “Vesti” u kojem je govorio, između ostalog, i o položaju Srpske u BiH.

Dodik je za “Vesti” govorio i o povezivanju Srbije i Republike Srpske, kao i o odluci crnogorskih vlasti da, i pored protivljenja SPC i vernika, usvoji Zakon o slobodi veroispovesti, a zemljacima u rasejanju je poručio da ne postoji dijaspora RS i Srbije, već samo Srbi okupljeni u svoje klubove širom sveta.

– Insitucionalno, RS je vratila svoju neprikosnovenu poziciju broj jedan u BiH, u pogledu odlučivanja i bez nas se u BiH više ništa ne može odlučiti, niti će se odlučivati. RS i naši interesi su nam najvažniji, ali se tu nađu neki koji se bave nekakvom politikom na način na koji oni to misle da treba, pa dođemo u poziciju da opozicioni političar pređe pola parlamentarne sale, dođe do mesta gde je ministar i prekida mu govor, iako je to, prema poslovniku, zabranjeno. Onda neki sa Zapada tumače da je taj ko je napao, napadnut, a ja ih pitam ko je napao i ko je kome prišao. To su neke stvari koje se pokušavaju nametnuti prema onom starom klišeu, što manja i slabija RS, kao interes onih koji bi da upravljaju BiH. Mogu da upravljaju BiH, ali sigurno ne Republikom Srpskom.

O ovome, ali i drugim temama na koje se osvrnuo Milorad Dodik čitajte u štampanom izdanju “Vesti” od 9. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here