Z. Vicelarević
Jubilej: Hram Svetog Vasilija Ostroškog okuplja Srbe

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Bilefeldu protekle subote proslavljene su istovremeno slava Eparhije diseldorfske i nemačke – Sveti Nikolaj Žički (Velimirović), hramovna slava Sveti Vasilije Ostroški i 30 godina jubileja od kupovine i uspostavljanja bilefeldske parohije.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop diseldorfski i nemački Grigorije i episkop humski Jovan uz sasluženje sveštenika Bogdana Smiljića iz Bilefelda, Marka Radmila iz Kasela, Branislava Čortanovačkog i Aleksandra Perkovića iz Hanovera, Saše Momirovića iz Bremena, Marinka Rajaka iz Osnabrika, Simona Turkića i Slobodana Tijanića iz Frankfurta, Mihajla Stojčića iz Altene i ukrajinskog pravoslavnog sveštenika Pavela Beli iz mitropolije Kijev i uz sasluženja đakona Aleksandra Debeljaka iz Diseldorfa i Predraga Jankovića iz Berlina i čteca Stefana Gačića.

Puno srce: Otac Bogdan Smiljić pozdravlja goste

Nakon Svete arhijerejske liturgije, osvećenja slavskog znamenja i sečenja kolača, upriličena je trpeza ljubavi gde je domaćin hrama u Bilefeldu, otac Bogdan Smiljić pozdravio sve prisutne, a vladici se obratio:

Svečani obred: Lomljenje slavskog kolača s kumovima i vernicima

– Preosvećeni vladiko Grigorije, pozdravljam vas u ime drevne parohije bilefeldske jer smo danas zaista radosni što slavimo hramovnu slavu, a naša radost je dvostruka jer slavimo ovde i slavu eparhije. Zato nam je srce radosno i želimo da vas iskreno pozdravimo i poželimo srdačnu dobrodošlicu. Počastvovani smo ne samo vašim prisustvom nego i vašim blagoslovom i vašom poukom koju ste nam danas uputili.

Sveštenik Pavel Beli i vladika Grigorije

– Bilo je divno. Narod se okupio i zajedno smo danas ovde proslavili tri velike slave. Sve je dobro i blagosloveno. Crkva je uvek parče naše otadžbine i to one otadžbine koja nikada ne prestaje. Dočekani smo od naroda lepo i s narodom nikada nema problema, sve zavisi od nas – rekao je za “Vesti” nakon liturgije i trpeze ljubavi vladika Grigorije.

Verica Spasić Perezić i Sandra Radosin iz Bilefelda su prisustvovale ovoj svetkovini u hramu u Bilefeldu, a Verica nam je rekla:

Čast i radost: Grupni portret Ninića

– Trudimo se da u našu crkvu dođemo što češće možemo. Danas smo morale da dođemo jer nas je vladika Grigorije udostojio svojim dolaskom i odlukom da eparhijsku slavu proslavi baš u Bilefeldu s nama. Drago nam je bilo da ga vidimo i čujemo i njegova beseda je bila jako poučna za nas vernike.

Poučna beseda: Verica Spasić Perezić i Sandra Radosin

– Za mene naša crkva u Bilefeldu ima poseban značaj jer sam ovde krštena. Danas sam posebno uzbuđena jer je vladika sa nama. Za trenutak su mi krenule suze kada je vladika rekao da moramo da oprostimo svima jer je to u duhu hrišćanstva. Pokušavam da dođem bar jednom mesečno na liturgiju, a pogotovo od kada je naša crkva renovirana – rekla nam je Andrijana Lakičević iz Bilefelda.

Sasluživani sveštenici iz svih krajeva Nemačke

Među neumornim vernicima u svetinji u Bilefeldu je i Dragan Grujić iz Negotina, koji živi u ovom nemačkom gradu.

– Otkad smo kupili crkvu, ja sam i kao član crkvenog odbora i kao ktitor pomagao na šta sam posebno ponosan. Ne propuštam nijednu nedelju i naše pravoslavne praznike, uvek prisustvujem bogosluženjima.

Krenule suze: Andrijana Lakičević

Srećan sam što danas imamo ovako lepu crkvu i što nam je vladika danas došao i da nam na neki način oda priznanje što imamo ovako lepu Božju kuću – rekao nam je Dragan.

Porodična tradicija

Kumovi slave hrama u Bilefeldu ove godine bili su Ninići – Nikola, Slavica i njihova deca Mila i Luka:

– Lepo je da naš narod dolazi u crkvu, da se pomolimo Bogu i da se na ovakvim skupovima družimo. Današnje prisustvo vladike Grigorija i služenje svete arhijerejske liturgije je uvećalo značaj našem hramu i na tome smo zahvalni i vladikama i svim sveštenicima koji su služili. Moji roditelji su od početka ovde u crkvi aktivni, a pohvalio bih našeg sveštenika Bogdana Smiljića koji je za sve nas uvek tu. Naša deca, kćerka Mila i sin Luka su takođe kršteni u našem hramu – rekao nam je Nikola Ninić.

Lepo i blagosloveno: Episkop Gligorije

Nikolina majka Radmila ističe da je veoma radosna što je baš porodica njenog sina domaćin slave u godini kada bogomolja u Bilefeldu slavi jubilej:

– Pre 30 godina smo moj suprug Radoje Ninić i ja bili smo uključeni u osnivanje i kupovinu ovog hrama zajedno sa Budimirom Ilićem, današnjim predsednikom crkvene opštine Bilefed koji je tada bio predsednik odbora za kupovinu crkve. Sećam se da je to bila katolička crkva koju je kupila zajednica Grka u Bilefeldu u nameri da tu naprave Grčku akademiju. Kada su Grci odustali od te ideje, srpska zajednica je odlučila da te 1992. godine kupi ovaj objekat i to postane naša crkva. Do tada smo koristili evangelističku crkvu za naše službe i to u terminima kada je bila slobodna. Bila su to teška vremena kada nam se država raspadala, ali smo mi ovde uspeli da se ujedinimo i rezultat se vidi svakog dana, a posebno kad su veliki praznici i kad se okupi veliki broj našeg naroda.

Vladika Gligorije i episkop humski Jovan

Da stane rat

– Rat nikada nije dobar, a još je veća žalost da se ratuju dva hrišćanska pravoslavna naroda, bratskih naroda i po krvi i po religiji. Nije ni Bogu, a ni ljudima dobro i želimo i molimo se da se što pre ovaj rat okonča – rekao je za “Vesti” ukrajinski pravoslavni sveštenik Pavel Beli.

Ponosan: Dragan Grujić, otac Bogdan i vladika Gligorije