D. Timarac
U DUHU PRAVOSLAVLJA: Sveštenstvo tokom službe

Arhijerejskom liturgijom kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluženje većeg broja sveštenika, ipođakona, đakona i očeva, započeto je slavlje hramovne slave Svetog Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul.

Iako je bio radni dan, prošlog četvrtka se na dan Svetoga Luke kad se proslavlja i Sveti Petar cetinjski, okupio veliki broj vernika iz ove, a i drugih parohija, koji su pristigli da sa domaćinima podele slavsku radost. Sveti evanđelista Luka je, prateći apostola Pavla propovedao i u Dalmaciji, a Crkvu Hristovu je obogatio Svetim Jevanđeljem po Luki kao i teologijom ikone, jer je prvi živopisao ikone Presvete Bogorodice i svetih.

Svečana ophodnja oko hrama Svetog Luke (FOTO: D. Timarac)

Podvige je činio i Sveti Petar cetinjski čudotvorac, koji je na svetosavskom putu mirio braću i zavađena plemena u Crnoj Gori, ali je štitio i Crkvu pravoslavnu od unijatskog prozelitizma.

U svojoj besedi, episkop Siluan je čestitao okupljenom narodu, parohijskom odboru, starešini hrama Aleksandru Milutinoviću, kao i sestrama iz Kola sestara na pregalaštvu i istrajnosti koju pokazuju za izgradnju novoga hrama.

– Neka je blagoslovljen ovaj današnji dan u kome smo se sabrali u ovome svetom hramu da proslavimo naše divne svetitelje, a u isto vreme da se prisetimo jevanđeljske poruke današnjeg dana koja nas podseća da je ovaj svet u kome mi sada živimo, jedna velika stranputica ukoliko nije na putu Gospoda Hrista. Kad je Hristos došao na jedno mesto i video rasejani narod, kako kaže evanđelist Matej, kao ovce bez pastira, poslao je apostole da izvrše pripreme osnivanja Svete Crkve na koju se izlila velika blagodat kao u raju – obratio se episkop okupljenim vernicima.

Vladika je nastavio:

– Proslavljamo danas tako i ugodnike koji su bili putokaz kojim putem da pođemo i hodimo ako želimo da postignemo smisao našeg postojanja i da se preobrazimo. I danas osećamo, draga braćo i sestre, da je ovaj svet rasejan, da je izgubio kompas i da vodi narod putem propasti i gubljenja svega onoga što pripada nama kao ljudima na zemlji. Zato je važno da Crkva Hrisova ostane budna, da blagovesti nam ono na što su i Sveti apostoli blagovestili, a to je put koji vodi u život pojedinca i porodice društva i naroda.

U nastavku besede vladika Siluan je istakao važnost poznavanja naše vere.

– Važno je da mi budemo vaspitači, da poznajemo svoju veru, učenje Hristovo i učimo decu kako da živimo u strahu Gospodnjem. U svome domu, budimo sveštenici svojoj deci, učimo ih putu Hristovom, oblačimo ih u Hrista jer je to ruho u koje treba da se oblačimo. Potrebno je da naše srce progleda liturgijom ovaj svet. Nema pravog znanja dok čovek ne progleda Crkvom, dok čovek ne progleda Hristom, tada će moći da pobedi demona.
Episkop Siluan je potom podsetio koliko je za opstanak Srba i srpskog identiteta na Petom kontinentu važna izgradnja Koledža Sveti Sava u Varovilu.

– Kad završimo Koledž Sveti Sava, tamo se neće slaviti halovin, po cenu da ga zatvorimo! Tamo će se slaviti Hristos, a deca će se vaspitavati po Hristovom programu. Nećemo se odreći onoga što je jedini izvor našeg života. Hram je simbol ljubavi prema Bogu, budimo na visini zadatka, borimo se protiv demona i izdržimo do kraja da ga izgradimo. Srećna vam slava – poručio je episkop australijsko-novozelandski.
Po slavskoj ophodnji oko hrama, poslužen je slavski ručak koji su pripremile i servirale sestre.

Noć veštica za sataniste

Vladika Siluan je u jednom delu besede skrenuo pažnju na loš uticaj jednog nehrišćanskog običaja.

– Na današnji dan se proslavlja i paganski praznik halovin. Kažu da je to glavni praznik kod satanista koji se za taj dan posebno spremaju. Vidite, braćo i sestre, šta ustanove obrazovanja prenose na našu decu, u šta oblače našu decu! Iza toga se krije zakleti neprijatelj čoveka kao ikone božje. Veoma je važno da budemo hrišćani, bez razlike kakav pritisak vrše, naša deca neće učestvovati u tome.

Sledeća slava u novom hramu

Vernom narodu se kratko obratio i otac Aleksandar Milutinović, zahvaljujući episkopu Siluanu i sveštenstvu što su se okupili i uveličali praznovanje parohije.

– Treća je godina kako gradimo novi hram. Sve oči su uprte u njegovo napredovanje, po meni za još tri će sve biti gotovo…Trudimo se da radimo kako treba i da sve bude u skladu sa arhitekturom nasih hramova. Nekome se možda čini da malo kasnimo sa radovima, ali želimo da sve bude ispoštovano do kraja. Jedanaest je godina kako ovde proslavljamo hramovnu slavu a narednu, daće Bog, proslavićemo u novom hramu.

 Gradnja lepo napreduje

Među brojnim vernicima našli smo gospođu Jelenu Kiš, poreklom iz Srema, koja je već dugo stanovnica Australije i pripadnica naše crkve.

– Neobično mi je drago što gradnja hrama lepo napreduje. Nekada sam živela u Ruti Hilu i tamo odlazila na bogosluženja. Sada idem najčešće u Lazaricu jer tamo pevam u horu, ali volim da dođem i ovde i da podelim radost sa svima u Liverpulu, naročito na dan slave hrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here