“U Crnoj Gori nikada nije postojala autokefalna pravoslavna crkva”

Vestionline, Tanjug
3
EPA/Boris Pejovic

Dr Dalibor Ðukić, docent na predmetu Crkvenog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu kaže da mišljenje Venecijanske komisije ne obavezuje i da je u mišljenju te komisije u vezi sa zakonom o slobodi veroispovesti istorijski deo baziran na informacijama dobijenim od vlasti, a ne od predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ðukić za Politiku kaže da, nažalost, nisu objavljeni drugačiji stavovi prema ovom pitanju, koje spada isključivo u domen autonomnog crkvenog prava, a ne ustavnog prava ili uopšte državnog svetovnog prava.

– Mišljenje sadrži i stav da je imovina koju su verske zajednice koristile do 1. decembra 1918. bila u državoj svojini. Ove tvrdnje nisu potkrepljene pozivanjem na konkretne pravne propise. Razlog je, naravno, to što oni ne postoje – kaže dr Ðukić.

Iako je, kaže, ovo pitanje koje nema praktičan značaj, potrebno je još jednom ponoviti da s aspekta pravoslavnog crvenog prava u Crnoj Gori nikada nije postojala autokefalna pravoslavna crkva, pa samim tim nikada nije ni ukinuta.

– Imovina eparhija u Crnoj Gori bila je u njihovoj svojini, o čemu svedoči i popis zatečene državne imovine iz 1919. i ostala je u njihovoj svojini i nakon stvaranja SPC. Ako se budu primenjivali savremeni međunarodni standardi, kojima se štiti neprikonovenost prava svojine, tako će ostati i u budućnosti – kaže dr Ðukić.

Ukazuje da je sadržaj akta Venecijanske komisije, koji ima savetodavni karakter i formalno pravno nije obavezujući, izazvao oprečne komentare u javnosti.

A razlog tome je činjenica da je mišljenje Venecijanske komisije tako formulisano da pruža osnov predlagačima, ali i kritičarima spornog predloga, da njim budu donekle zadovoljni.

3 COMMENTS

  1. Најпаметније би било укинути приче о аутикефалности, расколима… одузети Српској Цркви аутокефалност и прикључити је Московској Патријаршији. Вероватно би попови имали више времена да се баве са послом за који су школовани. Духовни центар Србије је била Света Гора која је данас у Грчкој. Пећка Патријаршија је данас у Албанији. Ако продужимо овако, ускоро ни Београдска Патријаршија неће више бити у Србији.

  2. Naravno da je to bezobrazna laž, valjalo bi konsultovati Ustav Kraljevine Crne Gore i Ustav Crnogorske pravoslavne crkve, a upitno je istinsko pitanje autokefalnosti SPC prije 1920. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here