Prava Crna Gora
Marko Milačić

“Prava Crne Gora radiće posvećeno i predano kako bi afirmisala interese srpskog naroda i svih građana”, kazao je poslanik i lider te partije Marko Milačić.

Izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ga je označio kao mogućeg prijatelja, a lidere Demokratskog fronta Milana Kneževića i Andriju Mandića kao prijatelje, kaže da nije shvatio kao izražavanje bilo kakvih očekivanja sa Vučićeve strane.

– Pomenuti smo u kontekstu prijatelja i drago mi je zbog toga, jer je taj osećaj obostran, kakav dolikuje odnosima Crne Gore i Srbije – rekao je Milačić.

On je dodao “da samo bratska sloga i multietnički sklad, koji je do sada bio stravično narušen na štetu srpskog naroda, garancija su stabilnosti i prosperiteta svih nas”.

Milačić je istakao da okrenutost njega i dela predstavnika DF-a ka Moskvi i Beogradu nije plod nikakvog trenutnog odnosa.

– To je istorijski utemeljena i potvrđena povezanost naših naroda, duboko ukorenjena u srcu svih nas. Ja se trudim da, za dobro Crne Gore, ne izneverim zavet Petrovića, koji su stvarajući okvire moderne Crne Gore, dobro osećali tu povezanost. Ja sam, u tom smislu, samo plagijator reči Svetog Petra Cetinjskog. Verujem da to razumeju naše kolege iz partija drugačije ideološke orijentacije, kao što i mi razumemo njihove pozicije. Zato sam ubeđen da to ne može biti tačka sporenja, jer je pred nama u predstojećem periodu jako mnogo zajedničkih ciljeva – rekao je on.

Na pitanje da li je njegov i odnos dela lidera DF-a ka Moskvi i Beogradu problem koji može imati posledice prilikom formiranja i izglasavanja vlade i njenog programa, Milačić je kazao da je cilj nove vlasti demontaža režima, vraćanje suvereniteta narodu, ekonomski oporavak i izgradnja slobodnih institucija.

– U tome smo svi saglasni. Stvari u kojima se programski razlikujemo definišemo na nivou principa, gde svi pravimo određene ustupke i to svi razumeju i podržavaju. Najvažnije je da više niko u Crnoj Gori neće biti hapšen i proganjan zbog ljubavi prema svom rodu, prema svojoj braći – istakao je Milačić.

Naglasio je da je osnovni problem, koji nije problem učešća političkih lidera u vlasti, već problem učešća slobodnog naroda u vlasti, prevaziđen kada su, i pored stravičnog pritiska, hapšenja, zloupotreba i izbornih neregularnosti, uspeli da smene odnarođeni režim i vrate suverenitet narodu.

– Nakon takvog trijumfa, dogovor oko formalizacije funkcija u novoj vladi, zaista niko više ne vidi kao nerešivi problem i izazov. To je demokratska procedura, koja je uvek obeležena različitim stavovima, određenim preferencijama i zahtevima i konačno kompromisom. Na kraju krajeva, dinamika dosadašnjih aktivnosti ne daje nam za pravo da sumnjamo. U najkraćem mogućem zakonskom roku smo izabrali predsednika Skupštine i predložili mandatara. Ne vidim mogućnost da među ljudima takvog nivoa zrelosti i političke svesti, bilo šta predstavlja prepreku za dogovor – dodao je on.

Milačić je ocenio da je važno da u procesu formiranja vlade ne sme biti ideoloških ili drugih ucenjivanja, kadriranja tuđih partija i koalicija, testiranja dopadljivosti i slično.

– Upravo smo se i borili protiv sistema DPS-a, da bi se oslobodili takvih pojava i da bi nam izborna volja građana bila svetinja i sada prilikom formiranja vlade i prilikom celokupnog vladanja – zaključio je Milačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here