U dečjoj igrački štetne bakterije

0

Iz Agencije za kontrolu tržišta BiH u petak su naveli da su upoznati s odlukom o zabrani uvoza sporne igračke u zemlje EU i poručili da će preduzeti zakonske mere ako bude utvrđeno da se ovaj proizvod prodaje na tržištu BiH.

 

Radi se, naime, o hemijskoj tečnosti koja je upakovana u plastičnu bočicu kineskog proizvođača "Lelu Kulma" s metalnom kuglicom u poklopcu, a koja deci omogućava da duvanjem prave balončiće raznih veličina.

 

Iz RAPEX-a su saopštili da ovaj proizvod sadrži hiljadu puta više štetnih mikroba nego što je to dozvoljeno.

 

Agencija je obavestila entitetske inspekcije, kao i Inspekciju Brčko distrikta, da provere da li ove igračke ima na tržištu.

 

Izvor "Nezavisnih" blizak inspekcijskim organima RS pojasnio je da Agencija nakon obaveštenja RAPEX-a dostavlja potrebne informacije o zabranjenim proizvodima nadležnim inspekcijama u BiH.

 

On je dodao da ne zna da li se sporna igračka nalazi u BiH, odnosno na tržištu RS.

 

Međutim, ovu igračku moguće je kupiti skoro "na svakom ćošku".

 

Štaviše, igračka je svakodnevno dostupna deci, a za dve Konvertibilne marke moguće ju je kupiti u parkovima i dečjim igralištima.

 

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS, izjavila je da dozvoljena količina aerobnih bakterija u nekom proizvodu mora biti manja od 1.000 bakterija u jednom mililitru u proizvodima koji dolaze u kontakt s kožom i sluzokožom ljudi.

 

"Igračke mogu biti štetne po zdravlje dece ukoliko su pokazatelji mikrobiološke ispravnosti veći od dozvoljenih i ukoliko te igračke sadrže i neke druge sastojke štetne po zdravlje dece", zaključila je Mrđa.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here