Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

U protekla 24 sata ukrajinske snage bezbednosti u Donbasu nisu kršile primirje, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

– Prethodnog dana nije zabeleženo narušavanje primirja od strane oružanih formacija Ukrajine – rekao je predstavnik DNR.

Predstavnici DNR u utorak su takođe saopštili da ukrajinske snage nisu narušavale primirje.

U Donbasu su u ponedeljak stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here