Pixabay

Gotovo 20 odsto dece migranata bez pratnje iz Albanije koje je ove godine prihvatio Savet okruga Kent u jugoistočnoj Engleskoj, vodi se kao nestalo, javlja BBC.

Lokalne vlasti su do 31. oktobra primile 197 albanske dece, od kojih je 39 nestalo.

“Ekpat UK”, koji vodi kampanju za zaštitu dece od eksploatacije, naveo je da su brojke veoma zabrinjavajuće.

Savet je istakao da je blisko sarađivao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom na zaštiti ugrožene dece. On je saopštio da je brinuo o 197 albanske dece koja su obrađena u jedinici za prijem u Kentu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova između 1. januara i 31. oktobra. Savet je dodao da se od 7. novembra 39 vodi kao nestalo, ali i da su pojedina deca od tada napunila 18 godina.

Prema vladinim podacima koje je prikupio BBC, 44.122 osobe prešle su Lamanš na malim čamcima do sada ove godine, u poređenju sa 28.461 koliko ih je stiglo 2021. To je dovelo do toga da je centar za obradu Manston u Kentu preopterećen.

Savet okruga Kent je naveo u saopštenju da je došlo do značajnog povećanja broja albanske dece bez pratnje koja su upućena njegovim službama i da su oni podložni eksploataciji. Savet se, takođe, obavezao da će utvrditi da li sistem može da se unapredi da se to ne bi dešavalo u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here