U EU zajedno ceo Balkan

0

On tvrdi da je potrebno da Srbija u EU uđe zajedno sa kompletnim regionom, jer kako kaže "Hrvati neće dozvoliti Srbiji da uđe u EU dok se ne reše problemi oko svakog milimetra zemlje".

 

Zmago Jelinčič
 

– Evropa ima svoj plan, ali bi trebalo da se pripremi mirovna konferencija o nekadašnjoj Jugoslaviji. Problematika jugoslovenskog prostora je u tome da smo od 1918. godine pa nadalje sve radili na neki čudan način, bez nekih dogovora, ugovora i pregovora, već po nekoj direktivi. U kraljevini Jugoslaviji po direktivi kraljevske kuće, a dalje po komandi komunističke vlasti. Ove naše razmirice nikada nisu bile sređene, otvorene, nego je bilo zabranjeno govoriti o njima, i sve to treba iščistiti.

S obzirom na međudržavne odnose, mislite da li bi ta konferencija mogla da

Zaboravili ste zločine nad Srbima

Kako komentarišete donošenje Rezolucije o Srebrenici?

– Mislim da nije bio dobar način. Ako se to usvaja trebalo je da bude usvojena i osuda zločina nad Srbima na prostorima Hrvatske. Jer sada ste priznali neke zločine, a zaboravili ste one napravljene prema vašem narodu. To se ne radi.

uspe?

– Da. Jer mi ne bi bili učesnici onoga dela konferencije u kojoj se odlučuje, već samo onoga gde se iznose argumenti, a odlučivala bi međunarodna zajednica. To je jedini spas i jedina mogućnost. Tada bi granice mogle da se srede i da se potpiše neki ugovor za granice, za podelu Jadranskog mora, a ne ovako. Ranije su to bile administrativne granice, koje su dogovarale komunjare sa jedne i komunjare sa druge strane. Konferenciju bi morala da napravi međunarodna zajednica, slično poput Berlinskog kongresa. To je jedino što bi moglo da dovede mir na ove prostore.

Šta mislite o ideji o jedinstvenom nastupu država regiona, poput država Beneluksa?

– To je u stvari ideja nekadašnje Kraljevine SHS. Ponavljanje tih stvari koje nisu dale prave rezultate nije dobro. Ideje i razmišljanja Slovenaca i Srba su puno bliža nego razmišljanja Slovenaca i Hrvata i Srba i Hrvata.
 

Ali, sastanak na Brdu kod Kranja, koji je inicirala Slovenija, pokazao je mogućnost komunikacije.

– To je bila glupost. Nešto nedorađeno, bez neke središnje crte i prave ideje. Ne samo što predsednik Srbije Boris Tadić nije došao, već ni političari iz EU nisu došli. To je ideja da se opravdaju glupi politički potezi našeg premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor. Makar, treba da se zna da Kosorova radi puno pametnije od Pahora.

Koliko Slovenija pomaže Srbiji pri ulasku u EU?

– Od svih koji pomažu, verovatno činim najviše. Na svakoj sednici od kada sam u raznim međunarodnim organizacijama govorim da je potrebno da Srbija uđe u EU zajedno sa kompletnim regionom. To je jedini spas. Ako dođe Hrvatska u EU, budite uvereni da Hrvati neće dozvoliti Srbiji da uđe u EU. To će biti problemi za svaki milimetar zemlje. Biće milion problema i verovatno će se Evropska unija raspasti pre nego što Srbija uđe u EU. A, kada je reč o odnosima Slovenije i Srbije, mislim da su oni mogli biti daleko bolji nego što sada jesu.

 

Bez para nema ulaganja


Ima žalbi da mogućnost za ulaganje srpskog biznisa u Sloveniji nije isti kao slovenačkog u Srbiji?

– Reciprocitet nije problem. Problem je lova. Ako neko dođe sa lovom da ulaže, onda nema problema. Ali dolaze da investiraju sa kreditom, koji je podignut na osnovu nekog kredita i višestruke hipoteke, onda to ne može. Nemoguće je da prenosiš svoj dug iz jedne u drugu državu. To ne može u Nemačkoj, Austriji, pa ni u Sloveniji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here