commons.wikimedia
Srpska vojska u Prvom svetskom ratu

Izložba Arhiva Srbije “Srbija i Srbi 1914–1918” autora Miroslava Perišića i Jelice Reljić će, nakon velikog uspeha u Rimu i Vićenci, danas biti otvorena u Firenci, saopšteno je iz Arhiva Srbije.

Izložba prati istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna tematska celina posvećena je srpsko-italijanskim odnosima od 1914. do 1918. godine.

Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dve države, kao i uspomeni na gest italijanskih vojnika u Valoni 1916. godine, koji pokopavaju srpske vojnike i podižu im spomenik.

Izložbenu postavku prati bogato ilustrovani, dvojezični katalog na srpskom i italijanskom jeziku, autora Perišića i Reljićeve.

Na otvaranju izložbe u Humanističkoj biblioteci u Firenci trebalo bi da govore ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić, gradski sekretar za kulturu Masimo Fratini, redovni profesor Univerziteta u Firenci Marčelo Garzaniti, direktor Arhiva Srbije i jedna od autora izložbe Miroslav Perišić, kao i istoričar Simone Malavolti. Postavku je moguće videti do 31. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here