pixabay.com

Turistima u Grčkoj neće biti potreban test na Covid-19, a neće biti ni karantina, prenosi portal Grčkainfo.

To predviđa plan za pokretanje turizma u Grčkoj pod nazivom “Restart tourism”, koji su objavili grčki premijer Kirijakos Micotakis i ministar turizma Haris Teoharis.

Turistička sezona počinje 15. juna i primenjivaće se svi zdravstveni protokoli kako bi građani i turisti ostali bezbedni, a moguće je testiranje posetilaca metodom slučajnog uzorka prilikom boravka u zemlji. Od tog datuma očekuje se dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima.

Lista tih zemalja će biti javno objavljena krajem maja, a grčki premijer Micotakis je rekao da su u pitanju zemlje Balkana, Baltika i severne Evrope, navodi Grčkainfo.

Prema informacijama grčke televizije SKAI, prvih 18 zemalja čije će turiste Grčka primiti od 15. juna su Kipar, Izrael, Kina, Japan, Australija, Norveška, Danska, Austrija, Bugarska, Srbija, Rumunija, Albanija, Poljska, Severna Makedonija, BiH, Mađarska, Slovačka i Češka.

Predviđeno je da jedrenje na grčkim morima počne 25. maja. Kampovi i hoteli koji su otvoreni tokom cele godine počinju sa radom 1. juna. Takođe, 15. juna će se otvoriti sezonski hoteli u Grčkoj, a istog dana počinju i letovi avionom, za početak samo preko aerodroma u Atini (Elefteros Venizelos).

Turisti iz ostalih zemalja se očekuju od 1. jula, a istovremeno se otvaraju i svi ostali aerodromi u zemlji.

Postepeno uklanjanje svih mera se očekuje 15. jula.

Što se tiče osiguranja, zdravstvena putna osiguranja koja su turisti uplaćivali ni prethodnih godina nisu pokrivala epidemije i pandemije.

Kako navodi Grčkainfo, vest koju prenose pojedini srpski mediji da će turisti koji obole od virusa u Grčkoj morati da plate za boravak u karantinu 2.100 evra, u Grčkoj nije prenela nijedna zvanična instanca.

Takođe, svi zdravstveni protokoli koji će se sprovoditi u hotelima, ugostiteljskim objektima i plažama u Grčkoj biće sprovedeni kako bi se turisti i zaposleni zaštitili, a ne oštetili ni zdravstveno ni finansijski.

Svi turisti koji žele da nastave sa planiranjem svojih letovanja mogu izvršiti rezervacije smeštaja u Grčkoj od 15. juna.

Turisti koji su pre pandemije rezervisali letovanje bez agencije treba da provere sa vlasnikom smeštaja datum početka rada tog smeštaja, dok oni koji su rezervisali putem agencija neka sačekaju instrukcije svojih turističkih agencija.

1 KOMENTAR

  1. Niko tacno ne zna da kaze sva pravila. Prvo vec pod ovim uslovima je tesko putovati, drugo situacija moze uvek da se promeni dok smo van zemlje i sta onda? Trece kakvi su zakoni, da li se placa kazna u tim zemljama za nepostovanje distance ili nenosenje maske? Sta ako se ne daj boze tamo zarazimo? Pitanja je mnogo, da ne bude posle treba nam i zdravstveno osiguranje, sudski-prevodilac.net da nam prevodi dokumenta, kazne i svasta nesto.. Neka hvala, ne mrdam iz zemlje do dalnjeg…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime