Facebook
Nema automobila: U selu je 176 drvenih mostića

Hithorn, udaljen 90 kilometara od Amsterdama, važi za najlepše i najbajkovitije selo koje privlači turiste živopisnim predelima i šarmantnom arhitekturom. Mnogi ga nazivaju holandskom Venecijom, jer se može pohvaliti kanalima dugim oko 90 kilometara i sa 176 drvenih mostića.

Zanimljivo je da Hithorn nema puteve, a samim tim ni automobile, što je u današnje vreme čista egzotika. Dakle, vožnja automobilima je po selu zabranjena tako da lokalno stanovništvo, njih oko 2.800 i turisti mogu da idu pešice ili voze bicikle. Najviše se pak koriste čamci, koji se smatraju jedinim sredstvom javnog prevoza. Svakako su najpraktičnije rešenje za turiste s obzirom na to da se većina kuća, muzeja i restorana nalazi tik uz vodu.

Bajkovit prizor kraj svake kuće

“Svima su zanimljive naše kuće sa krovovima od slame, okružene dobro održavanim travnjacima sa prelepim cvetajućim hortenzijama. One u kombinaciji sa brojnim vodenim tokovima i redovima uplakanih vrba duž kanala stvaraju prizor kao iz romantične bajke. Sve to je verovatno razlog što svake godine oko milion ljudi iz celog sveta dolazi da poseti naš “grad” bez puteva. To Hithorn svrstava u 10 najvećih atrakcija u Holandiji”, ponosno ističu na sajtu giethoornvillage.com.

I mladenci u čamcu

Bez kafića

Zvuči neverovatno, ali je istina – u Hithornu nema kafića. Najbliži se nalazi u Stinvejku, koji je udaljen 10 minuta vožnje automobilom od holandske Venecije.