U hramu kao u košnici

0

D. Matić
Odraslima badnjak, deci paketići
 

Oni su ispunili hram i prostranu galeriju do poslednjeg mesta, pa je u hramu bilo kao u košnici tako daje veliki broj vernika ostao na platou ispred crkve. Zanimljivo je da je bilo i onih koji su bili prisutni bogosluženjima u Bonu i Nojevidu pa su došli i u Keln.

Večernje bogosluženje služili su protojerej Neđo Janjić i jerej Mladen Janjić. Uprkos prisustvu velikog broja vernika oni su u miru i tišini prisustvovali bogosluženju i saslušali besedu protojereja Neđe Janjića. Takođe u miru, tišini i dostojanstveno čekalo se u redu za badnjak koji je i ove godine bio upakovan u džakčić u kojem se nalazili i žito (simbol novog života) i slama (simbol jasli u kojima se Hristos rodio). Kao i prethodnih godina deci su podeljen posni božićni paketići. Sveštenici su vernicima uputili i poziv da čuvaju svoju veru i tradiciju i da je prenose na potomke što mnogi i čine. Jedni od kih su porodica Perković iz Kelna.

Neđo i Radenka redovno dolaze u crkvu i svoje četvoro dece Nikolu, Jelenu, Marka i Anku uče pravoslavlju.

Prohladno vreme nije sprečilo skoro sve vernike koji su bili u crkvi da ostanu na platou i sačekaju iznošenje i paljenje velikog badnjaka.

Tačno u ponoć služena je božićna jutarnja liturgija na kojoj se okupio veliki broj vernika među kojim je bilo i onih koji nikako nisu išli svojim kućama.

Liturgije u Nojevidu i Zigenu

U prepodnevnim satima jerej Mladen Janjić sližio je liturgiju na Badnji dan u Hramu Sv. Apostola Luke u bogoslužbenom mesto Nojevid. Njegov otac protojerej Neđo Janjić je u poslepodnevnim satima služio liturgiju u bogoslužbenom mestu Zigen. U oba mesta su posle liturgije podeljeni badnjaci.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here