U. Raš
Presuda: Rikardo Gomeš postiže drugi pogodak

Posle četvrtog kola Lige konferencija u Humskoj sve miriše na proleće. Mir u kući sačuvali su Dijabate i Rikardo. Još jednom, drugi put u sedam dana izabranici Gordana Petrića savladali su bundesligaša, ponovo je pao Keln – 2:0 (1:0). “Jarčevi” su u Beogradu saterani u – mišiju rupu! Partizan je igrao hrabro, odvažno, bez respekta prema renomeu protivnika, energično i nadahnuto, što je rezultiralo novom pobedom. Zato ne treba da čudi što je posle susreta na licu uvek ozbiljnog Petrića zaigrao osmeh:

– U nekim momentima utakmica je bila i teža nego prošle nedelje. Keln igra u jakoj ligi, ali i njegovi igrači su ljudi od krvi i mesa. Igrali smo deset na deset, tako da su momci odradili sve što treba. To je samo signal da i mi imamo ovde kvaliteta, samo treba da veruju u to i da im se pruži podrška. Čak i kada igraju slabije i da kroz te lošije partije prođu kao bolji igrači. I u porazu se uči. Momci su pokazali da imaju kvalitet, ali on će se brzo zaboraviti, ako mi te igre ne ponavljamo iz nedelje u nedelju!

Osvrnuo se strateg crno-belih na trenerski početak u Humskoj.

– Kada sam došao, prve dve-tri nedelje oni su bili nervozni, ne ulazim u to iz kog razloga. Poenta je da opustite igrače i da im date one zadatke koje mogu da odrade na terenu. Da li smo mi uspeli u tome, verovatno jesmo. Ono što ne znaju treba da sakriju, a ono što znaju da pokažu. Svaki fudbaler Partizana ima kvalitet da igra i u Bundesligi, bez problema. Imaju dan da se odmore, a u nedelju je nova utakmica, da ne ponavljam ko papagaj… Drago mi je da ulaze u ritam profesionalizma i stalno potvrđuju kvalitet. Želim im svu sreću u nastavku karijera i da ne dozvole da se iko više igra sa njihovim imenom i prezimenom.

Neprelazan: Slobodan Urošević

Crno-beli sada imaju osam bodova posle četiri meča, odnosno četiri više od trećeplasiranog Kelna. Samim tim i evropsko proleće je sve bliže.

– Blizu smo da igramo na proleće, ali imamo još dve utakmice. U fudbalu se nikad ne zna, imamo lepu šansu da prezimimo, ali to će tek doći, igramo prvo protiv Nice. Lepo je što smo protiv Nemaca uzeli tri boda, ali treba ovo dovršiti – zaključio je Petrić.

Partizan 2 Keln 0

Partizan: Popović, Filipović, Marković, Vujačić, Urošević, Traore, Belić (Fejsa), Dijabate, Natho, Menih (Andrade), Rikardo (Pavlović).

Keln: Švabe, Šmic, Pedersen (Huseinbašić), Hubers, Soldo, Martel, Kajnc, Hektor, Adamjan (Maina), Skiri, Dic (Tiges).

Stadion: Partizana. Strelci: Dijabate u 15. i Rikardo u 52. minutu. GLEDALACA: 15.269. Sudija: Roj Rajnrajber.

Petrić: Ovacije na adresu igrača

Po završetku meča, Gordanu Petriću su navijači u Humskoj skandirali ime i prezime. Ističe da iako je lep osećaj, ti aplauzi treba da budu upućeni njegovim učenicima:

– Bile su nekad ovacije i kad sam bio igrač, pa je posle bilo i da su me terali iz Partizana. Lepo je, ali to me ne opterećuje, pokazivao sam na igrače da njima treba da skandiraju. Pokušavam da momcima sve olakšam i uprostim, e sad koliko uspevam, to je za analizu. Bilo je situacija i kad su mi pevali i kad je bilo drugih povika!

Nova kazna na vidiku

Partizan je odigrao majstorski. U svakom trenutku se znalo ko šta radi na terenu, ali ne i na tribinama, zbog čega će crno-bele zadesiti nova kazna od strane UEFA, u najboljem slučaju samo novčana. Navijači su dva puta palili baklje, jednom je zbog toga prekid trajao desetak minuta. Bilo je i upozorenje da će utakmica biti prekinuta ukoliko se to desi još jednom. Na sreću, nije. Ipak, neće biti iznenađenje ako za naredni evropski duel protiv Slovacka, 3. novembra, meč prođe sa (delimično) zatvorenim tribinama.

Nije mala stvar

Igor Vujačić je bio neprelazna prepreka za protivničke fudbalere:

– Od starta se znalo i videlo da znamo šta želimo. Neutralisali smo njihove rane centaršuteve i prodore po boku. Pobediti dva puta u sedam dana Keln nije mala stvar. Srećni smo i očekujem da ćemo ovako nastaviti i u narednoj utakmici Konferencijske lige.

Potvrdili kvalitet

Dobar posao u odbrani odradio je i Slobodan Urošević po čijoj levoj strani gotovo da nismo videli ozbiljniji napad Kelna.

– Potvrdili smo ono što smo uradili u Nemačkoj. Stvorila se slika da ćemo ovde lagano dobiti, ali samo mi znamo koliko smo morali da se potrudimo. Teška utakmica, zadovoljni smo rezultatom – poručio je kapiten Partizana Svetozar Marković.

Nismo iskoristili prilike

Trener Kelna Štefen Baumgart nije mogao da sakrije nezadovoljstvo zbog novog poraza njegovog tima.

– Pre svega čestitam Partizanu. Ovo nije bila jednostavna utakmica. Nismo igrali akcije kako je trebalo, ali to se dešava u fudbalu. Ponovila se istorija – nismo iskoristili prilike i to nas je koštalo.

On je istakao da Partizan nije bio toliko bolji rival u ovom susretu.

– Imali smo dosta kornera i posed lopte, ali nažalost neslavno se završilo.

Grupa D

Rezultati 4. kola:

Partizan – Keln 2:0

Nica – Slovacko 1:2

1. Partizan 4 2 2 0 7:4 8

2. Nica 4 1 2 1 4:4 5

3. Keln 4 1 1 2 5:6 4

4. Slovacko 4 1 1 2 7:9 4

Parovi 5. kola (27. oktobar) od 18.45: Slovacko – Keln, Nica – Partizan.

Šesto kolo (3. novembar) od 21.00: Partizan – Slovacko, Keln – Nica.

Pogodili Jović i Čavrić

Srpski reprezentativac Luka Jović postigao je prvi gol na meču Grupe A u Firenci u ubedljivom trijumfu Fjorentine nad škotskim Hartsom sa 5:1. Jović je bio precizan u 6. minutu, što mu je treći pogodak u četiri kola Lige konferencija. Viola je druga sa sedam bodova iza Bašakšehira, koji ima deset i već je izborio plasman u nokaut fazu. Harts ima tri, a RFS iz Letonije dva boda.

Na meču između Slovana iz Bratislave i Bazela u H grupi viđeno je šest golova – 3:3. Srpski internacionalac Aleksandar Čavrić bio je strelac za Slovan u 53. minutu (3:1), ali su domaćini u finišu posustali.