U Jasenovcu nisu ubijani Srbi nego Hrvati?

0

Zarobljenici u Jasenovac "nisu dovođeni da bi bili ubijani i da niko tu nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac"
 

Društvo za istraživanje "trostrukog logora Jasenovac" negira da je Jasenovac bio konc-logor i da su u njemu ubijani Srbi, Jevreji i Romi, već tvrdi da su tu deportovani protivnici režima NDH i komunisti, a da su nakon rata na tom području partizani ubijali Hrvate.

 

Za dom spremni?

Ova kancelarija već se jednom kompromitovala, jer je u Registar udruženja svojevremeno upisala Udruženje dobrovoljaca HOS-a sa natpisom "Za dom spremni".

 

Taj slučaj kasnije je pred komisijom UEFA iskoristio hrvatski fudbaler Josip Šimunić, koji je kažnjen zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" nakon utakmice Fudbalske reprezentacije Hrvatske na Maksimiru.

 

Mediji navode da je ta blamaža sprečila novi skandal, pa je zahtev ovog udruženja odbijen uz spisak primedbi.

U ovom društvu su pripadnici i desne i leve orijentacije hrvatske države i zajedno negiraju istorijske činjenice i dokaze o genocidnoj prirodi ustaškog režima i konc-logoru Jasenovac.

 

Predsednik tog društva je dr. Stjepan Razum, sveštenik i rukovodilac Arhiva Zagrebačke nadbiskupije, potpredsednik je Mato Rupić, rukovodilac Odeljenja arhivskog gradiva Hrvatskog dokumentaciono-memorijalnog centra Domovinskog rata, a sekretar Igor Vukić, novinar naklonjen levici.

 

Oni tvrde da je Jasenovac bio "zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike NDH (u najvećem broju komuniste i njihove saradnike) te za grupu Jevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u nemačke logore".

 

Društvo propagira da je ovaj konc-logor, zaparavo, bio "sabirni centar za ratne zarobljenike i Jevereje" te da zarobljenici u Jasenovac "nisu dovođeni da bi bili ubijani i da niko tu nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac".

 

Sveštenik Razum tvrdi da su zločine u Drugom svetskom ratu zapravo "počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941" – to je naveo još 2012. u intervjuu zadarskom" Hrvatskom listu", naslovljenom "Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu".

 

On tvrdi da je SUBNOR "u tri navrata pokušao dokazati `napuhane` brojke masovno stradalih u Jasenovcu sistematskim iskopavanjem žrtava 1961, 1964. i 1984".

Šta više, tvrdi on, "mnogi hrvatski vojnici završili su svoj `križni put` 1945. upravo na poljima oko Jasenovca i na obalama Save", pa su tamo, kako tvrdi on i još jedan deo hrvatskih desničara, zapravo, ubijani Hrvati.

 

"O svemu tome postoji obilje arhivske građe, a i svedoci su još živi. Država bi istraživanja Jasenovca trebala podsticati, a ne ometati", kaže Igor Vukić, sekretar društva, koji je objavio feljton "Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru" u 22 nastavka u "Glasu Koncila".

 

Rad ovog hrvatskog društva žestoko je osudio Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental".

 

Društvo želi da bude proglašeno za nevladinu organizaciju u Hrvatskoj, ali zagrebačka Gradska kancelarija za opštu upravu to odbija.

 

Društvu je zamereno što umesto izraza "koncentracioni logor", koji se koristi u Zakonu o Spomen-području Jasenovac, koristi izraz "ratni, radni i sabirni, odnosno trostruki susedni logor", što je na tragu službenog naziva "sabirni i radni logor" iz doba NDH.

 

U žalbi na odbijanje zahteva da budu registrovani kao nevladIno udruženje, predsednik Razum, na arhaičnom hrvatskom, navodi da ga "čudi to što se želi zakočiti naučno istraživanje i hrvatskom narodu nametati dogmatske stavove koji su svojstveni nekadašnjem komunističkom režimu".

 

Na Razumove istupe reagovao je Efraim Zurof pozivajući ga da podnese ostavku na funkciju rukovodioca Nadbiskupskog arhiva, kao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, upozorenjem da Razum revidira hrvatsku istoriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here