Pixabay.com

San je čudotvoran lek za ceo organizam, međutim već duže vremena naučnike interesuje koliko kvalitetnog sna je potrebno za održavanje težine?

U novoj studiji koja je predstavljena na Evropskom kongresu o debljini, naučnici su se približili odgovoru na pitanje koliko sati sna je potrebno da bi se održala odgovarajuća telesna težina.

Za potrebe ove studije, nešto manje od 200 odraslih gojaznih osoba dobilo je uputstva da o držanju stroge dijete u periodu od osam nedelja. Učesnici su tokom ovog procesa izgubili u proseku 12 odsto svoje telesne težine.

Međutim, tim koji je sproveo ovu studiju želeo je da sazna i kako će različiti faktori uticati na održavanje dobijene težine tokom cele godine. Merene su navike spavanja učesnika, kao i kvalitet njihovog sna.

Rezultati ove studije su pokazali da dovoljno kvalitetnog sna može da bude od velike pomoći kada je u pitanju postizanje i održavanje zdrave telesne težine.

Ne samo da se kod svih učesnika kvalitetan san nakon osmonedeljnog plana ishrane produžio, nego su i pojedinci koji su tokom studije i vežbali bili u stanju da održe kvalitetan san, dok oni koji nisu imali fizičku aktivnost – to nisu uspeli, prenosi Klix.ba.

Takođe, kod onih koji su u proseku spavali kraće od šest sati noću, kao i oni koji su prijavili da im je kvalitet sna loš, prijavili su povećanje indeksa telesne mase (BMI) tokom godine.

Kako koautor studije Adrijan Bog objašnjava, njegov tim je iznenadila povezanost između gubitka težine sa poboljšanjem kvaliteta sna i njegovim trajanjem; kao i da je vežbanje zarad održavanja zdrave telesne mase tako usko povezano sa kvalitetom sna.

Takođe, iznenadilo ih je da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju loš san, nakon gubitka težine nisu ni približno uspešni u održavanju kilaže, kao ljudi koji imaju kvalitetan san.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here