EPA
Starica sedi u podrumu u Nagorno-Karabahu

Počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan ocenio je da će rat u regionu Nagorno-Karabah u skorije vreme biti zaustavljen i da ne može biti gore nego kada ginu nevini ljudi, kao i da se u tom sukobu odlučuje sudbina hrišćanstva.

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske i da je to pretnja ne samo regionu već i celom svetu.

– U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti turSku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira – rekao je Simonjan.

Prema njegovim rečima, između Karabaha i Kosmeta nema poređenja jer je Kosmet kolevka srpske srednjovekovne državnosti.

– Ikona srpskog naroda koji je otet i poklonjen Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je otcepljen na odnovu referenduma jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni, dok na KiM nije bilo referenduma – rekao je on.

S druge strane, nastavlja on, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama i u tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

Simonjan kaže da jermenski i srpski narod povezuje tragična istorija i poručio da je otadžbina iznad svega, čak i iznad života.

– Bez žrtvovanja nema spasa i pobede – poručio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here