EPA

U Kijevu je pao sneg, temperatura je danas oko nula Celzijusovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju električnom energijom i centralnim grejanjem izazvanim ruskim vazdušnim napadima.

Hladno vreme postepeno povećava energetske potrebe potrošača, a rad na popravci pogođenih elektroenergetskih objekata je u toku, saopštio je operater Ukrenergo. Proizvođači električne energije i dalje nisu u mogućnosti da obezbede potpuno snabdevanje električnom energijom nakon ruskih raketnih napada u sredu i nemaju drugog izbora osim da štede energiju uvođenjem restrikcija, navodi se u saopštenju.

“Režim restrikcija potrošnje je i dalje na snazi zbog deficita kapaciteta, koji trenutno iznosi oko 20 odsto”, naveo je Ukrenergo na Telegramu.

David Arahamija, lider stranke Sluga naroda predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izneo je predviđanje da će Rusija naredne sedmice izvesti nove infrastrukturne napade i rekao da bi nedelja mogla biti zaista teška.

Zelenski je sinoć rekao da postoje restrikcije električne energije u 14 od 27 ukrajinskih regiona.

Restrikcije utiču na više od 100.000 potrošača u svakom od regiona, kazao je on.

Pogođeni regioni uključuju prestonicu Kijev i susedni region.

– Ako se potrošnja poveća uveče, isključenja mogu biti povećana – istakao je Zelenski u noćnom video obraćanju, ponovivši apel građanima da štede struju.

Prognostičari očekuju nastavak snežnih padavina u Kijevu do sredine nedelje, a temperature bi trebalo da ostanu ispod nule Celzijusovih stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here