Promo

U atmosferi sve veće emigracije koja pogađa i Srbiju, vredi obratiti pažnju i na “drugu stranu novčića”, odnosno na srpske gradove koji su iz godine u godinu sve naseljeniji i popularniji među domaćim stanovništvom usled deagrarizacije i migracije iz sela u gradove.

Veliki broj stanovnika ruralnih srpskih predela ostanak na selu poistovećuje sa gotovo doživotnim bavljenjem poljoprivredom, pa se veliki broj mladih upućuje u gradove u potrazi za obrazovanjem i zapošljavanjem u drugim privredim granama.

Iako su najveći srpski gradovi prva asocijacija na unutrašnje migracije, i to sa dobrim razlogom, treba napomenuti da postoji nekoliko manjih gradova koji su u poslednje vreme izuzetno privlačni onima koji žele miran i udoban život bez suvišne gužve karakteristične za velike centre.

Krenimo od onih najaktuelnijih, koji će vas ujedno i iznenaditi svojom ponudom nekretnina i drugih sadržaja privlačnih doseljenicima.

#1 Kruševac – grad koji nudi više nego što mislite

Urbano područje grada Kruševca broji oko 65.000 stanovnika, što je zajedno sa njegovom bogatom tradicijom i viševekovnom istorijom sasvim dovoljeno da ga okarakteriše kao napredan centar čitavog Rasinskog okruga, koji obuhvata još nekoliko manjih opština.

Prema pričama Kruševljana, ali i impresijama tek doseljenih stanovnika u ovaj grad, Kruševac ne traži mnogo, a pruža vrlo pristojne uslove za život. Reč je o gradu sa osam srednjih škola, tri visoke škole i državnim Poljoprivrednim fakultetom.

Ujedno se može pohvaliti i sa nekoliko preduzeća i nizom ustanova koji grad čine frekventnim i relativno dinamičnim. Zbog toga ne čudi sve intenzivnije iznajmljivanje stanova u Kruševcu, preko Moj Trg sajta koji se pokazao kao jedan od relevantnijih kada je reč o prodaji i izdavanju nekretnina u Srbiji, pored drugih poznatih opcija za izdavanje nekretnina.

#2 Subotica – grad privlačan studentima širom Srbije

Subotica je najseverniji srpski grad, sa stanovništvom koje broji oko 103 hiljade. Sa ovakvim brojčanim stanjem, Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini, a doseljenici su uglavnom studenti koji ovaj grad biraju zbog nekoliko fakulteta sa istaknutim kredibilitetom.

Potržnja nekretnina samim tim nije ništa manja nego u Kruševcu, naprotiv, moglo bi se reći da iz godine u godinu raste, zajedno sa brojem studenata koji fakultete upisuju u Subotici. Subotička preduzeća nude i značajan broj radnih mesta, zbog koga se ljudi sele u ovaj grad u potrazi za boljim poslom i lagodnijim životom.

#3 Kragujevac – važan privredni i univerzitetski centar

Kragujevac je grad sa oko 150.000 stanovnika, koji su zaposleni u raznim privrednim granama, obrazovnim i kulturnim, kao i zdravstvenim ustanovama. Kao četvrti grad po veličini u Srbiji, a ujedno i centar Šumadijskog okruga sa razvijenom privredom, Kragujevac je na listi najpoželjnijih gradova za život u Srbiji.

Jedan je od najjačih administrativnih, finansijskih i industrijskih centara Srbije, a ono što mu daje prednost u odnosu na veće gradove je pristupačniji život koji privlači ljude iz manjih okolnih mesta. Kragujevac ima niz srednjih škola i čak šest fakulteta , pa je svakako povoljnija opcija za one kojima veliki univerzitetski centri nisu opcija.

Kakva je situacija u najvećim gradovima Srbije?

Suvišno je objašnjavati zbog čega je interesovanje za život u Beogradu i Novom Sadu konstantno u porastu, ali ono što je svakako zanimljivo jesu podaci o stanovništvu, čije kretanje kreira pozitivan migracioni saldo u ovim gradovima već nekoliko uzastopnih godina.

#1 Beograd – pozitivan migracioni saldo niz godina

Područje Beograda je najistaknutije u Srbiji koje kontinuirano ostvaruje pozitivan migracioni saldo iz godine u godinu, što znači da se može pohvaliti većim brojem doseljenih, u odnosu na odseljene stanovnike. Reč je, u proseku, o 7.000 osoba godišnje, koje bolje mogućnosti za posao i obrazovanje traže upravo u prestonici.

Statistika pokazuje i to da se u konkurenciji svih oblasti u Srbiji, najveći broj migratornih kretanja odvija upravo na teritoriji Beograda, gde doseljenici čine oko 41%, dok se broj odseljenih svodi na 36%.

Prema ovim, relativno svežim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna starost lica koja menjaju prebivališa unutar Srbije je 34 godine. Na nivou cele Srbije, tokom 2018. godine svoje prebivalište unutar Srbije su promenile 122.193 osobe, a značajan procenat se uputio upravo u glavni i najveći grad Srbije.

Osim Beogradskog okruga, pozitivan migacioni saldo prošle godine su ostvarile i Južnobačka, Severnobačka i Nišavska oblast. Beograd trenutno broji 1.375 miliona stanovnika. Ostaje da vidimo kakvi će podaci biti za 2019. godinu, ali ako je sudeći po tendenciji rasta doseljenika u Beograd, može se očekivati statistika vrlo slična prošlogodišnjoj, kada je migracioni saldo u pitanju.

#2 Novi Sad – drugi najpopularniji grad za život i studiranje

Uže područje Novog Sada trenutno broji oko 289 hiljada stanovnika. Upravo je ovo najnaseljeniji deo Južne Bačke, koji je prošle godine ujedno bio i najpopularniji za doseljenike.

U čitavoj Južnobačkoj oblasti prošle godine se doselilo 11.666 ljudi, dok se odselilo oko 10.020 osoba, pa se može reći da je ova oblast u 2018. godini dobila 1.646 novih stanovnika.

Tokom 2018. godine, u “srpsku Atinu” se doselilo 8.457 ljudi, dok je grad napustilo oko 6.329. Pozitivan migracioni saldo Novog Sada se ogleda u 2.128 novih stanovnika. Najbrojniji doseljenici su mladi između 25. i 35. godine, mada su mahom istih godina i oni koji Novi Sad napuštaju, najčešće zbog odlaska u inostranstvo.

Kao i u slučaju Beograda, i Novi Sad pokazuje tendencije rasta u pogledu broja stanovnika, a to je opravdano privrednim, kulturnim, univerzitetskim i turističkim faktorima koji definišu Novi Sad kao jedan od najperspektivnijih gradova u Srbiji. Reč je ujedno o drugom najvećem gradu na teritoriji naše države, odmah posle Beograda.

U prethodnim redovima smo izneli neke poznate činjenice, ali verovatno smo vas iznenadili i pominjanjem nekih manjih gradova koji zasta nude više nego što bi se na prvi pogled moglo reći.

Ukoliko tražite svoju mirnu oazu povoljnu za poslovni, ali i porodični život, uzmite u obzir sve gore navedene gradove i prema svojim preferencijama i mogućnostima napravite pravi izbor za sebe!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here