Pixabay.com

Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa – psorijatični, reumatoidni i osteoartritis. Tretman za sve vrste usmeren je na smanjenje upale.

Nutricionistkinja Hajdi Tarner navela je nekoliko namirnica koje nisu pogodne za one koji boluju od ove bolesti jer mogu značajno da pogoršaju tegobe.

Prema njenim rečima, različita ishrana može uticati na zdravstveno stanje u zavisnosti od vrste artritisa. Da biste shvatili koje su to tačno namirnice koje vam ne prijaju, doktorka Tarner savetuje da isprobate tzv. eliminacionu dijetu.

Pre svega, nutricioniskinja preporučuje smanjenu konzumaciju pržene i masne hrane. Ona navodi da nova istraživanja ukazuju na vezu između nezdravog mikrobioma creva i reumatoidnog artritisa.

– Na bakterije u gastrointestinalnom traktu utiče ono što jedete, a neravnoteža zdravih i nezdravih bakterija može pogoršati simptome bolesti – tvrdi dr Tarner i savetuje da se izbace namirnice kao što su paradajz, patlidžan, krompir i paprika jer mogu izazvati upalu zglobova i pogoršati artritis. Treba izbegavati i rafinisani šećer, so i alkohol.

Nutricionistkinja predlaže mediteranski ishranu, koja skoro isključuje hranu bogatu zasićenim mastima.

– Unosite žitarice, povrće, voće, orašaste plodove, mahunarke, nerafinisano maslinovo ulje i ribu – ističe ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here