commons.wikimedia/Jorge Franganillo
Glavni grad Gornje Austrije Linc

Incidente i sukobe sa policijom tokom Noći veštica u Lincu izazvali su pretežno mladi tražioci azila iz Sirije, Avganistana i Čečenije, prenose austrijski mediji.

Za Noć veštica protiv grupe mladih podneto je 130 prijava i uhapšeno devet lica. Radilo se o planiranoj akciji, koja je najavljena 19 sati ranije preko TikToka.

Grupa mladih izazivala je incidente gađajući pirotehničkim sredstvima tramvajski nadzemni vod, usled čega je obustavljen tramvajski saobraćaj u Lincu. Po dolasku policije ubrzo je došlo i do sukoba, pošto su okupljeni gađali čuvare reda flašama, petardama i drugim predmetima.

Incindenti za Noć veštica su u pokrajini Gornja Austrija izazvale oštru debatu, a gradonačelnik Linca Klaus Luger je poručio da taj grad ima “nultu toleranciju prema nasilnicima bez obzira na njihove motive”.

Guverner pokrajine Tomas Štelcer pohvalio je intervenciju policije i zatražio pooštravanje kazni za napade na policiju. Slobodarska partija (FPO) Gornje Austrije, koja u pokrajini vlada zajedno sa Narodnom strankom (OVP), ocenila je da je ovaj incident dokaz propale politike migracije vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner naložio je sazivanje bezbednosnog samita sa gradonačelnicima i direktorima policije, kako bi se situacija analizirala. Takođe je najavio i da se pokreće postupak oduzimanja statusa azila nasilnicima.

– Krivična dela te noći iskaz su dubokog antidemokratskog stava – smatra Karner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here