U Ljubici kuca i srce dijaspore

0

Srećan ti rođendan: Drugi život Ljubice Adamić
 

Zahvaljujući angažovanju brojnih srpskih medija, među kojima i "Vesti", ljudi dobre volje iz cele Srbije, ali i širom dijaspore, njena porodica je uspela da sakupi 120.000 evra, koliko je bilo potrebno za ovu operaciju. Mala Ljubica je tačno na dan Ognjene Marije, 30. jula 2013, dobila novo srce u bečkoj AKH klinici, koja joj je zasad drugi dom, gde je ovih dana proslavila i treći rođendan u društvu cele familije iz Zasavice kod Sremske Mitrovice – uz tortu iz otadžbine.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

– Ne znam kad mi je bilo teže. Da li kad smo saznali da naša mezimica boluje od takvog oboljenja srca da je transplantacija jedino rešenje ili sada, dok su joj hirurzi četiri sata presađivali novo srce. Moje dete je bolovalo od restriktivne kardiomiopatije, ali sve se dobro završilo – priča 36-godišnja majka Katica i obećava da će pravo slavlje da napravi kada se konačno budu vratile u domovinu.

Po dolasku u Beč, sa suprugom Šimijem i četvoro dece jedno vreme je porodica boravila u hramu Svetog Save u Trećem kvartu, gde su ih brojni zemljaci na radu u Austriji posećivali i nesebično nudili svoju pomoć.

 

Danas Ljubica i majka borave u stančiću koji im je dodelila bolnica AKH u neposrednoj blizini odeljenja. Ljubica je naučila ponovo da hoda, trčkara po parku, a najviše voli da gleda crtaće i sluša muziku. Druži se i sa medicinskim sestrama i lekarima na dečjem odeljenju austrijske bolnice čija imena odlično zna. A doktori kod kojih svakih sedam dana ide na kontrolu kažu da je preživela nemoguće!

 

Srbijo, hvala ti, dijasporo, hvala ti! Čestitkama za Ljubičin treći rođendan pridružuju se i "Vesti" sa svojim čitaocima širom sveta.

 

Infarkt sa tri meseca

Drama ove porodice počela je kad je Ljubica imala samo tri meseca. Tada je doživela infarkt srca i dijagnoza lekara bila je poražavajuća: u Srbiji niko nije mogao da joj pomogne, bilo joj je hitno potrebno presađivanje srca. Država u to vreme nije plaćala ovakvu vrstu lečenja u inostranstvu, pa su Adamići počeli sami da skupljaju novac. Za godinu dana zahvaljujući donacijama obezbedili su 124.000 evra, a sama operacija koštala je 120.000 evra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here