Z. Mirković
Luka Marković

Nova ograničenja prilikom ulaska u Austriju posle boravka u jednoj od takozvanih korona rizičnih zemalja stupiće na snagu od 19. decembra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mera, prema kojoj svi koji se vraćaju iz zemalja u kojoj je visok broj zaraženih, moraju obavezno u desetodnevni karantin, biće na snazi do 10. januara, kao što su “Vesti” već objavile. Oštre mere važe za sve, nebitno da li se radi o austrijskim državljanima ili strancima, navodi Ministarstvo.

Luka Marković, predsednik Zajednica srpskih klubova u Beču kaže da su ovaj put, za razliku od onih planiranih pred leto, mere uvedene za sve, nezavisno od državljanstva.

– Prošli put smo se pobunili jer je obavezan karantin trebalo da važi samo za nas sa Balkana i Turke. Ovaj put mera važi za sve. To što važi do 10. januara proističe, verovatno, iz spoznaje da u Austriji živi 700.000 pravoslavaca – objasnio je on.

Marković ukazuje da je svakako, zbog neizvesne situacije oko pandemije i najava uvođenja novih mera u matici, mali broj naših građana planirao da putuje za božićne praznike u otadžbinu.

– Slušali su mnogo o planiranim merama, pa je većina još pre odustala od putovanja, a nove mere austrijske vlade sada su uverile sve da je bolje da ostanu u Austriji – kazao je on.

Marković ističe da ove godine treba Novu godinu i Božić proslaviti u Austriji, uz poštovanje svih postojećih mera,

– Čim ova počast prođe, sve ćemo moći da nadoknadimo.

Test posle pet dana

Podsetimo, prekid desetodnevnog karantina moguć je tek posle pet dana uz negativan PCR test. Ministarstvo ističe da obavezan karantin važi samo za osobu koja se vratila sa puta, ali ne i za ostale članove porodice iako žive u istom domaćinstu. Ovom merom austrijska vlada želi da spreči građane poreklom sa Zapadnog Balkana i Turske od putovanja u njihove zemlje porekla za vreme božićnih praznika. To što mera važi do 10. januara objašnjeno je time što se želi obuhvatiti i pravoslavni Božić 7. januara, koji su mnogi proslavljali sa porodicom u domovini.