K. Marković
Mladi folkloraši okupljeni u Bendjo Akademiji

Srpska zajednica Melburna od prošle nedelje bogatija je za još jedno kulturno-umetničko društvo, a reč je o novoosnovanoj Bendjo Akademiji srpskog folklora i kulture The Bendjo Academy of Serbian Dance & Culture.

Ovo kulturno-umetničko društvo osnovano sa na inicijativu grupe mladih iz srpske zajednice, inače nekadašnjih igrača folklorne grupe Morava iz Sent Albansa. Ono što su zamislili to su i ostvarili a sve da bi sa profesionalnim predavačima učili srpske narodne pesme, predivne igre, pohadjali časove glume, učili da sviraju na muzičkim instrumentima. Ali, pre svega da se druže, da putuju i odrastaju zajedno.

Srpska mladost je još jednom dokazala da kada se radi uz ljubav da onda nema granica. Za izuzetno kratko vreme, tokom letnjeg raspusta, završili su ogromne administrativne poslove oko registracije njihovog društva. Iznajmili su prostorije u poznatom umetničkom studiju na adresi 3 Harris Street – Yarraville. Izabrali su i stručan kadar sa kojima će raditi i još koliko prošle nedelje počeli su sa prvim probama.

Za sada im ne nedostaje elana i želje za radom, pa su pozvali i “Vesti” da, kako kažu, osvedoče jednu novu stranicu istorije u radu ovdašnjih kulturno-umetničkih društava.

Nastavno osoblje su pažljivo birali, želeli su da to budu akademski obrazovani ljudi, pravi stručnjaci iz njihove branše. Tako sada kod njih rade profesorka Sanja Drljača, poznati muzički pedagog i dirigenet,  baletski pedagog dr Elena Sanjina iz ruske zajednice, koregraf Slobodan Bendjo (dip. psiholog i nastavnik kineskog jezika), režiser Goran Djurić, koji je diplomirao u Češkoj i drugi.

– Planrano je da angažujemo i goste koregrafe koji će nam dolaziti iz drugih gradova ili otadžbine, a koji će postavljati nove koreografije. Verujem da ćemo svi zajedno opravdati naziv Akademija – otkriva nam Slobodan Bendjo.

Nazivu akademije pridodali su prezime njihovog omiljenog koregrafa Slobodana, sa kojima su mladi iz srpske zajednice u Melburnu tokom poslednje decenije i više postižu zapažene rezultate širom Australije. Za one koji možda nisu  talentovani za pesmu ili igru, kažu, uskoro će osnovati i dramskom sekciju. Probe se održavaju u naselju Jaravilu, na lokaciji pristupačnoj gradskim prevozom za ljude koji žive na različitim delovima Melburna.

– Ovde posedujemo muzički studio sa svom opremom, sada smo po prvi put u prilici da deca vezbaju u profesionalom studiju za ples što će se sigurno odraziti na veći kvalitet nastave i igre koji će deca učiti -uveren je Slobodan Bendjo.

Profesor muzike i dirigent Sanja Drljača kaže da joj je rad u novosnovanoj Akademiji izuzetna čast.

– Ono što je novo, a prevashodno zahvaljujući Slobodanu Bendji i njegovoj snalažljivosti, pesma je uvedena u folklor. Mi imamo toliko divnih etno kompozicija koje mogu da se izvode i uz folkor i samostalno, a koje do sada nisu iskorišćene u Australiji. Kod nas toga tamo ima, sva popularnija kulturno-umetnička društva imaju. Zaista imamo telentovane mlade kod nas.

U grupi vlada veliki entuzijazam, prezadovoljnii su prostorom u kome vežbaju i nadaju se da će im se pridružiti još veći broj mladih igrača i pevača.

– Sve što je novo je jako izazovno, ali zahvaljujići ovakoj ekipi i ovakvoj želji mladih, uspeh je sigurno zagarantovan. Gde su mladi koji žele da uče i rade, uspeh nikada neće izostati. To i nama koji smo malo stariji i treba da ih naučimo daje samo snagu. Svi su nam dobrodošli – kaže profesor Sanja Drljača.

Umetničke slobode i želja mladih uče u profesionalnim uslovima bili su ključni razlozi zbog koji su odlučili da formiraju Akademiju, koji nije pod okriljem nijedne organizacije u Melburnu.

– Velika je razlika kada radite u profesionalnom uslovima. Činjenica da u ovim prostorijama uči i muzička škola pri Viktorija Univerzitetu garancija je kvaliteta i za našu decu – ističe Bendjo. –

Takodje, roditelji koji dovedu decu imaće priliku da se medjusobno druže ili okrepe uz kafu, čaj ili kolače koji tamo mogu da se kupe.

Od petka 1 februrara u prostorijama “Kindred Studios Creative Spaces” u Jaravilu, gde im je inače i sedište, počinju i probe za decu početnike, ali i veterane koji žele rekreativno da se bave folklorom.

Naučite da svirate na fruli

Frulaš Damir Stojić kaže da je cilj svih uključeni u novoformoranu grupu da se mladima pruže bolji uslovi za rad i afirmaciju srpske kulture i narodnog stvaralaštva.
– Imamo veliko interesovanje mladih koje želimo da učimo našoj izvornoj tradiciji. Otvoreni smo za saradnju i rad svih koji žele da uče kod nas. Biće mi čast da sve oni koje žele učim da sviraju na fruli, gotovo zaboravljenom instrumentu u ovim krajevima – kaže Stojić.

Potrebna podrška

– Mi smo toliko zagrejani samo nam treba još malo uvežbamo naš program i onda ćemo se predsataviti našoj srpskoj zajednici u Melburnu. Iskreno, mislim da će srpska zajednica podržati ovu mladost koja želi da uči i neguje njene običaje i kulturu ovde u Australiji – uverena je profesor Sanja Drljača.

Ukoliko neko želi da uči da svira klavir, harmoniku, gitaru ili flautu, takodje može da se javi, kako bi tokom proba učio kod profesorke Drljače.

Prva turneja u Kini

Prvi nastup mladih se već uveliko priprema a premijerno predstavljanje rada “The Bendjo Academy of Serbian Dance & Culture” biće za par meseci. Mladi sa kojima smo razgovarali ne skrivaju nestrpljenje i broje dane do prvog nastupa. Možda iznad svega, primetili smo, da se mladi medjusbno slaži kao jedna velika porodica. Imaju i velike planove. Prvi je odlazak na turneju u Kinu.

– Imali smo ranije zvaničnih poziva od njihove države. Kod nas u zajednici se često razmišlja da decu treba voditi u samo u Srbiju, a zaboravljamo druga neka mesta gde možemo da prikažemo našu kutlruru i tradiciju. Odlazak u Kinu bi bio od velikog značaja za razvoj dece da upoznaju jednu staru kulturu. Nažalost, nismo imali razumevanje u zajednici za jedan takav put. Sada su nam vrata otvorena – kaže Slobodan, koji početkom maja ima zakazane sastanke u Pekingu oko priprema turneje.

Izvor:
K. Marković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here