Vesti
Da niko ne ostane gladan: Korisnici narodnih kuhinja na Kosmetu

Za brojne štićenike Humanitarnog mosta o čijim pojedinim životnim usudima pišemo već godinama, lepe vesti i ovog meseca stižu iz daleke Australije. Vesnici pravog proleća, ali i srećnih predstojećih praznika za nevoljnike u otadžbini, već su dobro poznata imena među kojima je: porodica Tešić iz Melburna, Vladimir Ćorić iz Kanbere, Anđelka Đurović iz Melburna, Slobodan Nedeljković iz Sidneja, Rajka Tarlać iz Sidneja, Dijana i Silvana iz Melburna, Marko iz Sidneja, O. V. iz Sidneja, M. V. iz Sidneja i B. G. iz Adelejda.

Svi oni zajedno, uputili su čak 5.800 dolara kako bi pomogli bolesne, siromašne, stare i đake pešake širom Srbije, ali i Republike Srpske. Među njima su i korisnici narodnih kuhinja DO Majka devet Jugovića pri Eparhiji raško-prizrenskoj u Gračanici, budući da je humani Vladimir Ćorić iz Kanbere sa suprugom Anitom izdvojio 1.000 dolara, a B. G. iz Adelejda 450 dolara kako bi preko 2.000 duša na Kosmetu imalo bar jedan topli obrok. Uz vrednu donaciju, donatori su uputili i topla pisma u kojima između ostalog piše:

“Dragi naši zemljaci, dragi Srbi. Živimo svi u nekim čudnim, teškim vremenima, punim iskušenja. Ipak, ma koliko i kako teško bilo, moramo sačuvati dušu i ljudskost. Želimo da znate da vas nismo zaboravili. Uvek ste u našim molitvama. Vladimir i Anita Ćorić sa decom.”

Biće obradovana: Borka Dražević

Slične dobre želje svima na Kosmetu, uputila je i naša verna čitateljka B. G. iz Adelejda, koja je još 450 dolara izdvojila za samohranu i teško bolesnu majku Snježanu Plavšić Đurović iz Mahovljana kraj Laktaša. Humani Slobodan Nedeljković iz Sidneja, izdvojio je 1.200 dolara, kako bi sa 600 dolara pomogao desetočlanoj porodici Bartok iz Gudurice kraj Vršca, a sa po još 200 dolara pružio podršku Ljiljani Čolić iz Ljubesela kraj Topole, Stani Minić iz Dragočeva na Rogozni i Vukomiru Tomoviću iz Novog Pazara. Anđelka Đurović iz Melburna uputila je 500 dolara, kako bi pomogla Puniši Boškoviću iz Sjenice sa 300 dolara, a sa još 200 dolara usrećila i Nikolu Petronijevića sa Golije.

Plemenita Rajka Tarlać iz Sidneja nije zaboravila na Borku Dražević iz Drenove, koja je svoje utočište pronašla u novopazarskom Domu za stare, pa joj je uputila 200 dolara da ima za kafu i slatkiše. Marko iz Sidneja i ovog meseca je izdvojio 200 dolara kao stipendiju za malu Mariju – Maru Milanović iz sela Žunjevići na Rogozni, dok je plemeniti O. V. iz Sidneja i ovog meseca uputio 850 dolara za četvoro orahovačkih gimnazijalaca i đaka pešaka iz sela Đonlije na Goliji. Dijana i Silvana iz Melburna uz dobre želje poslale su svom štićeniku, slepom mladiću Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kod Rume dar od 400 dolara, a nisu zaboravile ni Bajru Suljević iz Novog Pazara kojoj su poslale 200 dolara. Većina donacija već je na putu onima kojima je i namenjena kako bi ulepšala, ali i olakšala tešku svakodnevicu.

Porodica Zarić

Poruka ljudima dobrog srca

Kako iz meseca u mesec beležimo porast donacija sa Petog kontinenta, a posebno u mesecima pred velike hrišćanske praznike, ovom prilikom želimo da uputimo veliku zahvalnost našim vernim čitaocima i ljudima velikog srca, koji se zdušno odazivaju na apele ugroženih porodica i pojedinaca u otadžbini, a upućenim posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti”. Samim tim, i na ukazanom poverenju, ali i obavezi da to poverenje kao i do sada, nikada ne bude narušeno.

Za svetliju budućnost

Porodica Tešić i ovog puta poželela je da obraduje siromašnu četvoročlanu porodicu srčanog bolesnika Radomira Zarića iz semberijskog sela Trnjaci kraj Banjaluke sa 150 dolara, a M. V. iz Sidneja izdvojio je 200 dolara kako bi pomogao nekome kome je to u ovom času najneophodnije.

“Zarićima želimo svetliju budućnost i da što pre skupe dovoljno sredstava da kupe kravu” – napisali su Tešići.

Slede uručenja

Reporteri “Vesti”, po već ustaljenom običaju, narednih dana daće sve od sebe da pomenute donacije stignu na svoje konačno odredište. Naravno, svako uručenje zabeležiće slikom i rečju, kako bi dobrotvori mogli da podele radost sa onima na koje su mislili.