U Nemačkoj moguća erupcija vulkana?

0

Svako podrhtavanje tla ili zemljotres mogli bi izazvati erupciju i to može da se desi bilo kad, upozoravaju seizmolozi, a prenosi Bild.

 

Iako vulkan u oblasti Ajfel nije aktivan, on se još nije ugasio. To potvrđuju pojave uzburkale, ključale vode na ivicama jezera i podrhtavanje tla. Seizmolog, Klaus Ginter, kaže da se ne može tačno utvrditi kada će doći do erupcije: "Moguće je da vulkan proradi u narednih hiljadu godina, ali je moguće i za par meseci".

 

Većina ne zna da se u Nemačkoj na oko 300 kilometara od Alpa nalazi vulkanski pojas u kome ima čak 39 neaktivnih vulkana, koji se nisu ugasili, već samo         "spavaju", kaže profesor Hans Ulrih Šminke.

 

Poslednja aktivnost vulkana u Nemačkoj zabeležena je pre 12.000 godina. Najviše erupcija bilo je upravo u oblasti Ajfel. Lava koja se tada izlila napravila je krater u zemlji koji je vremenom postao Laher jezero- omiljeno turističko mesto.

 

Inače, oblast Ajfel pretvorena je u nacionalni park. Ta oblast je deo planina Arden koje se prostiru na jugoistoku Belgije i u Luksemburgu, dok samo rubnim delovima pripadaju Nemačkoj i Francuskoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here