pixabay.com

Publicista Idriz Zećiraj izjavio je da su ankete urađene pre nekoliko meseci utvrdile da je više od 85 odsto Albanaca tražilo kažnjavanje svih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i nakon toga i kažnjavanje svih zločinaca. 

Po rečima Zećiraja, nakon toga ŠIK je mobilisao stotine svojih agenata, od Kosova, preko Albanije, do daleke Amerike, da promeni to mišljenje.

– I zaista, novac se obilato deli da bi se ometalo normalno funkcionisanje Specijalnog suda Kosova, sa sedištem u Hagu – rekao je Zećiraj u intervjuu za Bota sot.

Zećiraj je dodao da se na najgnusniji način, ne samo ignorišu i negiraju politička ubistva, već se napadaju i ocrnjuju porodice žrtava, jer, možda, “klevetaju komandante, da bi obezbedili evropski azil i druge beneficije”.

– Konačno se probudio i Edi Rama, koji se, umesto da se bavi istragom i otkrivanjem nekoliko desetina ubistava vojnika i aktivista Kosova i Albanije, na albanskoj teritoriji, uvek, u koordinaciji sa ‘komandantima’ Kosova, od 1997. do leta 1999. bavio opstrukcijom. Rama je licemerno i očajnički najavio pripremu rezolucije protiv švajcarskog senatora Dika Martija – rekao je Zećiraj.

Zećiraj je naglasio da su se svi zločinci, od Kosova, Albanije, do SAD, udružili da spreče istragu i otkrivanje političkih ubistava koja su već “činjenična” i dodao da je samo Fatmir Ljimaj priznao da su se “politička ubistva zaista desila”.

– A ta ubistva su antinacionalna i antidržavna – kaže Zećiraj.

Zećiraj je podsetio i da izveštaj Dika Matrija, o transplantaciji i trgovini organima, uopšte nije predmet optužbi, trenutno u Specijalnom sudu u Hagu.

– Ima i drugih činjenica o jezivim zločinima u izobilju, sa uglavnom albanskim svedocima. Nerasvetljavanje političkih ubistava odgovara, pre svega, počiniocima ovih zločina, sa njihovim bandama i političkim subjektima, korisnicima počinjenih zločina. U očima sveta Albanci će važiti za branioce zločina i zločinaca, jer se mnoštvo političkih ubistava nastavilo i posle rata, a masovne grobnice su rasprostranjene po celom Kosovu. Politički streljanih nije ni 100 ni 200, već nekoliko stotina – rekao je Zećiraj.

On je dodao i da se Specijalni sud vidi kao jedinu nadu mogućnost da se dokaže da Albanci nisu masovni zločinci.

– Istraga i rasvetljavanje političkih ubistava je dokaz i šansa za Albance da dokažu da ‘zločin ima ime’ i da se ne može generalizovati ni na OVK, ni na narod Kosova. Birokratske procedure ovog suda su razočaravajuće. Odgajivačnica advokata iznuđivača i pohlepnih privrednih kriminalaca, da bi produžili svoj zločinački mandat, zahtevaju nemoguće: identitet zaštićenih svedoka, izlažući ih osvetničkom riziku sa životima. Hodočašće, kao na hadiluku i posete zatvoru u Ševeningen, dodatna su glupost i neozbiljnost, koja ponovo ubija žrtve političkog zločina, povređuje njihove porodice i ljude Albance, svuda – istakao je Zećiraj.

Zećiraj je između ostalog ocenio da postoji pokušaj da se minimizira uloga kosovskog premijera Aljbina Kurtija u pozitivnim promenama na Kosovu, ali je ocenio kao neuspešnu.

– Opozicija, godinama navikla na vlast, teško doživljava svoj poraz. Ratne stranke su vlasnici ilegalne organizacije ŠIK, spremne na destabilizaciju, bez obzira na posledice po zemlju. Čelnici takozvanih udruženja koja su proistekla iz rata, na čelu sa Udruženjem ratnih veterana OVK, realizovali su srpski projekat organizovanja vandalskih protesta, u martu-aprilu 2004. godine u cilju dencentralizacije Kosova i formiranja ZSO. I nikad nisu kažnjeni zbog toga, ali to visi nad njima kao ‘Damoklov mač – istakao je Zećiraj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here