U pepelu 12.000 hektara šume

0

Beta/AP/R. G.
Požar za sobom ostavio ogromnu materijalnu štetu
 

Vatrogasna služba strahovala je da će broj uništenih kuća biti i veći pošto se vatra nekontrolisano širila.

Jaka kiša i osetno niže temperature olakšale su posao vatrogascima u Viktoriji, gde je opasnost od požara smanjenja za jedan stepen. Neposredna opasnost od požara važila je za stanovnike mesta Mojston, Krejgtons Krik, Big Desert, Kaniva, Balmoral, Dimbula, Edenhop i Lejk Čarm.

Posle osveženja i niže temperature, u nedelju popodne je došlo do rasta temperature vazduha u Viktorije, posebno u zapadnim, severnim i centralnim delovima, zbog čega su vatrogasne ekipe podsećale lokalno stanovništvo na predstojeću opasnost.

Zbor stanovnika održan je u nedelju oko 13 časova u Mojston Taun Holu. Tamo su vatrogasci uspeli da pod kontrolu stave požar koji je uništio 4.700 hektara pod šumskim rastinjem, a uništene su tri kuće i izgorelo je hiljade grla stoke. Prihvatni centri u Lejk Bolaku i Araratu zatvoreni su u nedelju, a lokalno stanovništvo je upućeno na policiju da proveri da li je bezbedan povratak kućama.

I veliki požar u Histingsu, na jugoistoku Melburna, gde je gorelo 120 hektara trave u neposrednoj blizini kuća, stavljen je pod kontrolu zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama. Međutim, vatra je i dalje gorela u Varnigi Parku, gde su vatrogasci bili angažovani i u nedelju.

Velike probleme stanovništvu i vatrogascima zadavao je dim oko Dimbule, gde je napredovanje vatre usporeno velikom vlažnošću i slabijim vetrom, ali se strahovalo da bi taj požar lako mogao da se ponovo razbukti.

Zloupotrebe

Kao i u svakoj nesreći, ima ljudi koji žele da i u ovakvim trenucima pokušaju da zloupotrebe ljudsku patnju, pa su primećena neovlašćenja prikupljanja donacija u Južnoj Australiji.

Premijer Viktorije Danijel Endruz zahvalio se vatrogasnim i spasilačkim ekipama, koje su profesionalno uspevale da odgovore na požare.

Za razliku od Viktorije, gde su vremenski uslovi bili mnogo povoljniji za gašenje, u Južnoj Australiji vatra je do nedelje uništila gotovo 12.000 hekatra šume samo u Adelejd Hilsu. Oblast Adelejd Hils je poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i vinarijama i ima populaciju od oko 40.000 stanovnika.

Premijer Južne Australije Džej Vederil pozivao je stanovnike u ugroženim područjima da ih odmah napuste ili da se, ukoliko odluče da ostanu, pripreme za odbranu domova. Do nedelje, kako je rekao Premijer Vederil, nije bilo žrtava, ali je čak 22 osoba, među kojima najviše vatrogasci, zadobili povrede kao što su opekotine ili su imali disajne probleme zbog dima. Kako je rekao, jedno vatrogasno vozilo je uništeno kad je na njega palo drvo i smrskali vozačevu kabinu.

Pomoć ugroženima

Porodicama pogođenim požarima u Južnoj Australiji odobrena je vanredna finansijska pomoć kako bi mogli da kupe neophodnu hranu ili odeću. Za svaku odraslu osobu odmah se izdvaja 280 dolara, 140 dolara za dete ili 700 dolara maksimalno po porodici.

Požar je bio aktivan i severno od Frenk Barker rouda u Hambug Skrabu, gde su je gašen specijalnim avionima. Takođe, požar nesmanjenom jačinom goreo je između Džordž roda i Foks Krika u Kadli Kriku. U delovima Adelejd Hilsa, gde je stihija lokalizovana, vatrogasne ekipe su radile na raskrčavanju terena i uklanjanju oborenih stabala. Oko 800 vatrogasaca i 120 vozila bilo je angažovano na gašenju u nedelju u Južnoj Australiji. Njima su pomagale kolege iz NSW i Viktorije.

U nedelju su buktali požari u severnom pravcu Adelejd Hilsa, a zabeležena je aktivnost požara u Inglvudu i Hogtonu. Stanovništvo je upozoreno da bude oprezno u blizini drveća i bandera koje lako mogu da padnu.

Istraga

Komesar policije Geri Burns potvrdio je da je započeta istraga oko istrage uzroka požara u Adelejd Hilsu, za koji se veruje da je izbio nepažljivom upotrebe vatre na otvorenom. Policija je razgovarala sa vlasnikom imanja, koji je negirao krivicu, ali će poslednju reč dati forenzičari. Geri Burns je upozorio da će svi oni koji budu palili vatru na otvorenom, tokom strogih zabrana, biti suočeni s visokim kaznama.

Gusti dim polako je počeo da stiže i do severnih prigradskih naselja Adelejda, gde je stanovništvo pozvano da ostane u kućama, a prozore drži zatvorene. Zbog pada temperature, dim se izuzetno brzo širi, a vozači su pozvani da budu oprezni.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here