EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT
Pert

Odlukom Vlade Zapadne Australije, granice ove države će se od 3. marta konačno otvoriti za domaća putovanja, uz uslov da svi koji dolaze u najveću Ozi državu moraju da budu vakcinisani sa tri doze vakcine.

Takođe, ulazak je dozvoljen i onima koji su primili dve vakcine, ali pod uslovom da još nisu stekli pravo na buster, odnosno da još nije prošlo tri meseca od njihove potpune imunizacije.

Ukoliko se nešto značajno ne promeni u međuvremenu, 3. marta će biti učinjeno ono što je bilo najavljeno prvo za 20. januar, a zatim za 5. februar, ali je oba puta odlagano zbog pogoršanja epidemijske situacije u drugim jurisdikcijama.

– Sada je jasno da su četiri nedelje opreza dale rezultat. Sada je daleko bezbednije da opustimo čvrste granične propise, jer imamo više vakcinisanog stanovništva – rekao je premijer Zapadne Australije, dodajući da se očekuje da će do 3. marta 70 odsto starijih od 16 godina u ovoj državi primiti buster.

Mark Mekgauan je upoznao javnost i o drugim uslovima ulaska u Zapadnu Australiju.

– Putnici će morati da prijave vakcinacijski status putem našeg G2G sistema, kao i da po dolasku urade brzi antigenski test koji će im biti obezbeđen na aerodromu – rekao je Mekgauan.

Prošlo je skoro pune dve godine otkako su granice Zapadne Australije 6. aprila 2020. po prvi put u istoriji zatvorene ne samo za inostrane, već i za domaće putnike iz drugih australijskih država i teritorija. Više od dva miliona stanovnika bilo je izolovano od ostatka sveta zbog nezapamćeno strogih restriktivnih mera koje je nametnula vlada premijera Mekgauana u nameri da ne dozvoli kovidu-19 da se proširi na njenim prostorima.

Bilo je nekoliko pokušaja delimičnog otvaranja Zapadne Australije za ljude iz pojedinih država, kao i za one koji dobiju izuzeće. Međutim, potpuna normalizacija se do sada nije dogodila, a ova država je ostala jedina australijska jurisdikcija koja je odsečena od ostatka sveta.

Zajedno sa najavom otvaranja granica, vlasti u Zapadnoj Australiji su objavile pooštravanje određenih restrikcija na svojoj teritoriji. Razlog je taj što se očekuje konstantan rast broja zaraženih u državi, naročito od 3. marta, pa Mekgauan i njegovi saradnici žele da osiguraju što bezbednije otvaranje prema ostatku zemlje.

Tako će od danas na snagu biti vraćeno pravilo da se u svakom ugositeljskom objektu mora obezbediti dva metra kvadratna po gostu, a isti propis će važiti i za verske objekte i kulturne ustanove. Takođe, kapacitet bioskopa, pozorišta i sportskih dvorana i stadiona smanjiće se na 75 odsto.

Posete bolnicama i staračkim domovima u Zapadnoj Australiji biće ograničene na četiri posetioca po osobi, s tim da će svi morati da budu vakcinisani i da nose maske tokom posete.

Uvode se i ograničenja na privatna okupljanja u domovima građana, pa će maksimum gostiju ponovo biti 30. Takođe, okupljanja na otvorenim javnim površinama biće ograničena na 200 ljudi.

– Ulazimo u novu fazu pandemije, ali sam uverena da smo kao zajednica dobro zaštićeni i dobro pripremljeni za ono što dolazi. Sledećih nekoliko meseci će verovatno biti izazovni, ali ćemo zajedno prebroditi ovo, kao što smo to radili i u protekle dve godine – rekla je ministarka zdravlja Zapadne Australije Amber-Džejd Sanderson.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili i nalaze do kojih se došlo modeliranjem od strane epidemioloških eksperata. Oni predviđaju da će posle otvaranja granica doći do vrhunca talasa epidemije u Zapadnoj Australiji, i da će se krajem marta dostići maksimum od oko 10.000 novij slučajeva zaraze dnevno.

USLOVI ZA ULAZAK

– Tri primljene doze vakcine protiv kovida (ili dve ako još niste stekli pravo na buster);
– Popunjena G2G propusnica, u koju je unet vakcinalni status;
– U prvih 12 sati od dolaska mora se uraditi brzo antigenski test, a eventualni pozitivan rezultat mora se odmah prijaviti nadležnima.

Povratak nevakcinisanih

Kada je reč o dolasku putnika iz inostranstva, oni će morati da budu vakcinisani prema propisima Komonvelta (dve doze) ili da imaju važeće medicinsko izuzeće. Takođe će morati da imaju registrovanu G2G propusnicu i da se testiraju u prvih 12 sati od dolaska.
Ulazak će biti dozvoljen i nevakcinisanim Australijancima koji se vraćaju iz inostranstva, s tim da će oni morati da idu hotelski karantin o svom trošku, a broj nevakcinisanih povratnika biće ograničen na 70 ljudi nedeljno.

1 COMMENT

  1. Ma ko sisa Pertu I Zapadnu Australiju. Najveca Republika a I najveca pustinja u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here